Pri streľbe na auto študentov Kaliňák priznal dve chyby

Obhajoba zásahu, pri ktorom policajti strieľali na auto so študentmi, postupne stráca na ráznosti. Ministerstvo vnútra na čele s Robertom Kaliňákom najnovšie pripúšťa, že polícia vo dvoch veciach pochybila. Ospravedlniť sa za omyl však minister nechce. Podotkol, že streľba polície na auto s civilistami sa deje pravidelne a veľmi často. Tí, čo sú spolujazdci, napríklad pri šoférovi, sú väčšinou nevinní.

03.04.2014 17:24 , aktualizované: 04.04.2014 11:15
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (43)

Sporný zásah sa odohral na diaľnici D2 vlani v júni. Policajti vtedy strieľali na Passat so štyrmi študentmi cestujúcimi do Brna, keďže si mysleli, že auto vlastní a sedí v ňom muž podozrivý z vraždy. V policajných záznamoch chýbala zmienka o tom, že vozidlo predal ešte pred šiestimi rokmi.

„Policajti, ktorí zasahovali na diaľnici, mohli mať informáciu skôr, keby jeden z operačných dôstojníkov postupoval podľa pravidiel,“ pripustil Kaliňák s tým, že keby zodpovedný policajt nahlásil zmenu majiteľa auta, zásah by sa ani nekonal. „Druhá chyba je, že nebol žiadny dôvod, aby boli tri hodiny na diaľnici či odstavnom pruhu,“ dodal minister.

Policajti totiž nechali študentov najprv stáť v daždi, potom asi štyri hodiny sedieť v aute, pričom im prikázali vypnúť si telefóny. Nakoniec ich predviedli na policajnú stanicu a prepustili.

Podľa záverov Inšpekcie ministerstva vnútra bol potrestaný jeden policajt, ktorý zodpovedal za zásah. Ten podľa zistení trval pridlho. Prišiel o odmeny a tri mesiace mal mzdu krátenú o tridsať percent. Za nevyznačenie predaja auta do evidencie nenesie vinu nikto.

Postupom policajtov sa včera zaoberali aj poslanci brannobezpečnos­tného výboru. Napriek tomu, že na ňom boli pripravení vystúpiť aj dvaja študenti z posádky auta, poslanci za Smer im to neumožnili.

„Je blbé, že minister odo mňa stál dva metre a ani sa na nás nepozrel. Stačilo by povedať pardon a ospravedlnenie. Nám by to stačilo,“ reagovalo jediné dievča z posádky auta, 22-ročná Vierka. Pridal sa k nej kamarát Matúš Sabo, ktorému pri akcii zobrali vodičský preukaz. „Už to trvá desať mesiacov, čo nemám vodičský preukaz, a doteraz to nevedia vyšetriť,“ doplnil Sabo.

„Momentálne títo ľudia na nás útočia, hovoria nepravdivé veci a ja na to nevidím dôvod. Spravili sme dve chyby, sme pripravení urobiť adekvátnu nápravu. Ak to nestačí a budeme naďalej atakovaní, tak vašej žiadosti nemôžem vyhovieť,“ povedal k ospravedlneniu Kaliňák.

Kaliňák študentom odporučil, aby si podali úradnú žiadosť o náhradu majetkovej i nemajetkovej škody. Ich právny zástupca Karol Spišák však tvrdí, že sa tak už stalo, no bez úspechu. „Predložili sme faktúru za opravu rozstrieľaného auta vo výške 1 500 či 1 800 eur, táto žiadosť bola odmietnutá, nakoľko vraj nedošlo k pochybeniu polície, a teda škodu nemožno dať za vinu polícii a nebude ani preplatená,“ povedal právnik.

Nevysvetlené naďalej zostáva, ako to bolo s kamerovým záznamom z priebehu akcie. Ministerstvo vnútra pôvodne tvrdilo, že kamera v policajnom aute bola v testovacom režime, a preto záznam nemôže používať v správnom konaní. Neskôr ministerskí inšpektori video pri hodnotení použili, nakoniec ho komisionálne zničili. „Lebo dôvod na jeho existenciu neexistoval,“ vysvetľoval Kaliňák.

Parlamentný výbor zásadné stanovisko k prípadu nezaujal.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #auto #streľba #ministerstvo vnútra #Robert Kaliňák