V sobotu sa začne zber podpisov za referendum o manželstve

Aliancia za rodinu v sobotu odštartuje občiansku petíciu za referendum o ochrane rodiny. Zber podpisov sa začne v sobotu popoludní v záhrade Prezidentského paláca. Ako povedal v piatok hovorca aliancie Anton Chromík, potrebné podpisy by chceli aktivisti zozbierať v priebehu niekoľkých mesiacov.

04.04.2014 08:50
debata (14)

Ako už predstavitelia aliancie informovali, predmetom referenda budú ochrana manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy a zároveň aj uprednostnenie najlepšieho záujmu dieťaťa pri osvojení, a to vyrastať v rodine s otcom a mamou.

Predmetom referenda má byť tiež ochrana výnimočnosti manželstva pred tým, aby boli iné formy spolužitia postavené na rovnakú úroveň ako manželstvo a ochrana detí pred nevhodnou výchovou v školách.

Referendum vyhlasuje prezident SR na základe petície, ktorú podpíše najmenej 350-tisíc občanov, alebo na základe uznesenia Národnej rady SR. Prezident je povinný vypísať referendum do 30 dní od podania petície, alebo uznesenia NR SR. Všeľudové hlasovanie sa musí vykonať do 90 dní od jeho vyhlásenia.

Predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody, alebo štátny rozpočet. Naopak, referendom sa môže rozhodovať o dôležitých otázkach verejného záujmu. Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada Slovenskej republiky rovnako ako zákon.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #petícia #ochrana manželstva #Aliancia za rodinu