Prípad Malinovej končí na súde

Po siedmich rokoch a ôsmich mesiacoch ukončila Generálna prokuratúra kauzu Hedvigy Malinovej Žákovej. Na Okresný súd v Nitre podala obžalobu za krivú výpoveď a prísahu. Ak sa matke dvoch detí, ktorá vlani prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do Győru, dokáže, že klamala, hrozí jej trojročný trest.

04.04.2014 11:55 , aktualizované: 19:05
Hedviga Malinová-Žáková Foto:
Hedviga Žáková Malinová
debata (97)

Hedviga Malinová tvrdila, že ju v roku 2006 v Nitre prepadli a zbili dvaja mladíci za to, že hovorila do mobilu po maďarsky, a na blúzku jej napísali „Maďari za Dunai“. Malo sa tak stať v parku, keď išla do školy na štátnice. Polícia prípad uzatvorila s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala, a v máji 2007 obvinila Malinovú z krivej výpovede a prísahy. To, že si bývalá študentka nitrianskej univerzity útok na svoju osobu vymyslela, tvrdí aj Generálna prokuratúra.

„Prokurátor generálnej prokuratúry podal 2. apríla 2014 obžalobu na obvinenú Hedvigu Ž. M. pre skutok právne kvalifikovaný ako prečin krivej výpovede a prísahy,“ potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. V čom mala Malinová klamať, odmietla konkretizovať.

„Vyzývam, aby prokurátori Generálnej prokuratúry verejne vystúpili a povedali, v čom konkrétne mala klamať. Ktoré časti jej výpovede sú nepravdivé,“ reagoval na návrh obžaloby Malinovej advokát Roman Kvasnica. Ako v piatok pre Pravdu povedal, mrzí ho, že skôr ako sa jeho klientka dozvedela o obžalobe, boli o tom informované médiá. Potvrdil však, že súdnemu konaniu na Slovensku sa vyhýbať nebude.

To, že má Malinová od konca minulého roka iné štátne občianstvo, nebráni podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej, aby súd prebiehal na Slovensku. „U nás sa postupuje na základe pravidiel miestnej a vecnej príslušnosti a prvé pravidlo je podľa toho, kde sa skutok stal. Ak by obžaloba bola podaná na slovenský súd, nič nebráni tomu, že ide o občana iného štátu,“ vysvetlila Kurilovská.

Kauza trvajúca takmer osem rokov vyvolala spory aj medzi odborníkmi, ktorí posudzovali študentkine zranenia. Posudky počas rokov vyšetrovania vypracovali viacerí znalci, po nástupe nového generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára si prokuratúra dala vypracovať nový znalecký posudok. Nový znalec, ortopéd Boris Lisánsky označil priebeh napadnutia, tak ako ho vo výpovediach podala obvinená, za nepravdepodobný. Advokát Malinovej mal k jeho zisteniam vážne výhrady. Navrhol preto Lisánskeho vypočuť, ale prokuratúra podľa Kvasnicu tento úkon odmietla urobiť.

V roku 2012 nariadil nitriansky okresný súd na žiadosť prokurátora, aby Hedvigu Malinovú vyšetrili odborníci a určili, v akom duševnom a psychickom stave bola v auguste 2006. Tá však pred odborníkmi vypovedať odmietla.

Celý prípad sa riešil aj na úrovni vlády. Malinová sa na postup slovenských štátnych orgánov sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva. Bývalá vláda Ivety Radičovej sa Hedvige Žákovej Malinovej v roku 2012 ospravedlnila a sťažnosť sa napokon skončila dohodou o zmieri. Prípad vyvolal veľký ohlas nielen na slovenskej politickej scéne, ale aj na medzinárodnej úrovni.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár po nástupe do funkcie vlani v lete deklaroval, že má snahu zabezpečiť ukončenie vyšetrovania niekoľko rokov trvajúcich trestných vecí. Podľa hovorkyne prokuratúry prípravné konanie v tomto prípade bolo ukončené po uplynutí necelých ôsmich mesiacov od prijatia opatrení zo strany nového vedenia prokuratúry. Spis k prípadu v auguste minulého roka odobrali prokurátorovi, ktorému bol pôvodne pridelený, a prevzala ho iná prokurátorka.

Agentúrne správy sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Hedviga Žáková Malinová