Onkológia a galéria. Spojil ich bratislavský ústav

Slnečnice, zlatý trón, stratené mesto či pár v objatí. Motívy obrazov, o ktorých by sa dozvedela len hŕstka umelcov, ak by neboli vystavené na neobyčajnom mieste. V priestoroch onkológie.

04.04.2014 13:00
Národný onkologický ústav, obrazy Foto: ,
Na chodby Národného onkologického ústavu prinieslo svoje diela 33 výtvarníkov.
debata

Diela, ktoré majú vyčariť úsmev, vytrhnúť zo smutnej reality a potešiť nielen chorých. Vyberané boli tak, aby oživili a skultúrnili priestor nemocnice.

Umenie na chodby Národného onkologického ústavu v Bratislave priniesli nadšení výtvarníci. Od štvrtka visia v zrekonštruovaných priestoroch oddelenia ambulantnej chemoterapie, kde sa pacientom chemoterapia priamo aplikuje. „Nebýva zvykom, že sterilné nemocničné prostredie je miestom galérie umenia. My sme to zrealizovali možno ako prví v Európe a na svete. S podobným konceptom som sa ešte nestretol, a to som prešiel mnohé popredné medicínske zariadenia,“ hovorí Jozef Dolinský, riaditeľ Národného onkologického ústavu a primár spomínaného oddelenia.

Pripomína, že onkologický pacient sa líši od ostatných pacientov. Do nemocnice sa opakovane vracia, preto je dôležité, aby sa v nej cítil príjemne. K tomu majú prispieť aj vyvesené umelecké diela. Oddelením ročne prejde vyše 60-tisíc ľudí a stečie tu vyše 20-tisíc chemoterapií. Obrazy darovalo 33 autorov súčasného moderného umenia na Slovensku, ktorí sú združení v spoločnosti Spectrum ART. „Myslím si, že každý človek, či už priamo alebo nepriamo, mal nejaký kontakt s onkologickým ochorením. Všetci vieme, čo to obnáša a našim cieľom je zmeniť deprimujúce prostredie nemocnice na príjemné. Nemá to byť galéria v onkológii, ale onkológia v galérii,“ vysvetľuje kurátor výstavy Róbert Němeček. Pripomína, že obrazy prešli prísnym výberom. Vyradené boli ponuré alebo nevhodné motívy, ktoré by na pacientov mohli zle pôsobiť.

„Možno poviete, že niektorý obraz je depresívny. Ale treba si ho prečítať a rozmeniť na drobné. V konečnom dôsledku je veľmi pozitívny,“ doplnil Němeček s tým, že do budúcnosti by tu mohli pribudnúť aj ďalšie obrazy.

Štvrtková vernisáž doplnila otvorenie nových priestorov oddelenia ambulantnej chemoterapie. „Nové vybavenie ambulancií, nové čakárne, sociálne zariadenia, podlahy či elektronický systém prijímania pacientov,“ vymenoval výsledky rekonštrukcie Dolinský. Spolu s ním prestrihla pásku na oddelení aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

„Teším sa akejkoľvek rekonštrukcii, keďže z minulosti máme čo naprávať a taktiež čo plánovať do budúcnosti. Priniesť sem umenie je úžasný nápad. Pacient by nemal mať pocit, že zo svojho bežného života ide do špitála. Naopak, mal by prísť do normálnych priestorov, ktoré mu nespôsobia ešte viac depresií,“ povedala Zvolenská.

Onkologický ústav plánuje do konca roka zrekonštruovať aj ďalšie priestory. Ide najmä o transplantačnú jednotku a vybudovanie oddelenia chirurgie prsníka. V hre je aj nové rádioterapeutické pracovisko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #Národný onkologický ústav