Cez víkend bude polooblačno, stred týždňa asi prinesie prvé jarné búrky

Slovensko má za sebou najteplejší marec v histórii meteorologických meraní a vyzerá to tak, že aj v najbližších dňoch sa črtá príjemné jarné počasie.

04.04.2014 14:58
Záhrada, tráva, dáždnik, dážď, počasie, jar Foto:
Ilustračné foto
debata

Cez víkend aj počas celého budúceho týždňa má byť podľa meteorológov podobné teplé jarné počasie, aké si korčuliari, cyklisti či výletníci plnými dúškami užívajú už od minulého mesiaca. V sobotu aj v nedeľu má byť polooblačno s ojedinelými slabými zrážkami a s teplotami od 15 do 21 stupňov. V pondelok sa objaví viac oblakov, ale teplota bude stále dosahovať 20 stupňov.

Gazdinky by však mali zvážiť, aké kvety začnú tento víkend vysádzať na priedomí alebo na balkóne. Rovnako aj záhradkári by mali mať v zálohe plán, ako ochrániť úrodu pred chladným počasím. Muškáty či klíčiace zemiaky ešte stále môže spáliť ranný mráz.

Uprostred týždňa sa môžu vyskytnúť aj prvé jarné búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá na stredu veternejšie počasie s dennými teplotami od 11 do 17 stupňov. Ak to bude takto pokračovať ďalej, je pravdepodobné, že už v polovici apríla sa môže objaviť prvý letný deň, keď teplota dosiahne 25 stupňov.

Klimatológ Pavel Faško však upozorňuje, že aj napriek teplému charakteru počasia sa v najbližšom mesiaci nedá vylúčiť výskyt ranných mrazov. „Je to dôležitá informácia pre všetkých tých, ktorí už napríklad vyložili všetky kvety von. Alebo pre ľudí, ktorí sa chystajú vysievať kukuricu. To riziko tu existuje. Z minulosti máme veľa príkladov, keď po teplých obdobiach prišiel mráz, ktorý trval len jedno ráno.“ Ovocinári pritom nemajú na výber. Niektoré stromy už začali odkvitať a mali by mať podľa klimatológa nachystané opatrenia. Niektorí využívajú špeciálne ochranné materiály, iní ohrievače.

Faško tiež pripomenul, že počas tohtoročného rekordného marca dosiahla priemerná mesačná teplota vzduchu pre Hurbanovo až 9,1 stupňa. Bežne býva 5,3 stupňa. Nezvyčajne teplé počasie potešilo všetkých športovcov a turistov a, naopak, prinieslo kopu starostí pre poľnohospodárov a vodohospodárov. Ťažko sa rodí nová úroda pri dlhodobom nedostatku vlahy. Vodohospodári zas majú problém so zabezpečením dostatku vody v nádržiach a riekach.

Je to už fenoménom posledných siedmich rokov, že nástup jari je nezvyčajne teplý. Výnimkou boli roky 2009 a tiež 2013. Vlaňajší marec trápil najmä vodičov snehom a jeho priemerná mesačná teplota dosiahla iba 3,5 stupňa. A hoci ho niektorí považovali za najstudenší marec, aký kedy Slovensko zažilo, nebolo to tak. Najchladnejší zaznamenaný marec je z roku 1875, keď bola priemerná teplota v Hurbanove pod nulou, presne –0,6 stupňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrky #jarné počasie