Kaliňák prijal 709 nových policajtov, chcel by ešte 2-tisíc

Minister vnútra Robert Kaliňák prijal do Policajného zboru SR 709 nových policajtov. Čiastočne tak doplnil úbytok stavov oproti vláde Ivety Radičovej, kedy sa počet mužov zákona znížil o 3600.

05.04.2014 14:02
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (10)

Na parlamentnej hodine otázok tak Kaliňák odpovedal na otázku poslanca za KDH Pavla Zajaca, podľa ktorého pribudlo 900 nových policajtov. Zajaca zároveň zaujímalo, ako polícia dopĺňa stavy v regiónoch s vysokou zločinnosťou a aký je pomer v počte novoprijatých dopravných policajtov a poriadkových policajtov.

Kaliňák konštatoval, že z novoprijatých 709 policajtov k dopravnej polícii smerovalo 63 mužov zákona a k poriadkovej polícii 471 policajtov. „To znamená, že na ulicu išlo 75 percent všetkých novoprijatých policajtov,“ povedal minister vnútra. O 25 percent sa posilnili aj stavy služieb hraničnej polície vo východných okresoch, ktorí v pásme do 30 km od hraníc riešia aj bežné porušenia verejného poriadku.

Minister vnútra by v ideálnom prípade prijal do polície ešte 2000 nových ľudí. Jeho snom je mať na každom z 265 policajných obvodov minimálne dve hliadky – hlavne na noc, aby polícia vedela predchádzať prípadom, keď na jednom konci obvodu niekto rozbije výklad a na druhom sa nerušene môže venovať napríklad vykrádaniu chát alebo bytov.

Štatistiky o tom, že Slovensko má nadpriemerný počet policajtov, Kaliňák odmieta. „Máločo je tak pokrivené v rámci štatistiky ako práve tieto údaje,“ vysvetlil. Zdôraznil, že Slovensko ako policajtov vykazuje vyšetrovateľov, kriminálnu políciu, osobitné útvary, finančnú políciu aj dopravnú políciu, čo sú zložky, ktoré v mnohých európskych krajinách patria pod iné rezorty a v štatistikách teda nefigurujú ako bežní štátni policajti. Zároveň Kaliňák nesúhlasí s tým, že by Slovensko na ochranu poriadku dávalo viac peňazí oproti iným štátom. Aj tu pripomína, že pod rezortom vnútra pôsobia všetky záchranné zložky a aj hasiči, ktorí v Európe niekedy patria pod kraje, mestá alebo iné štátne rezorty.

Podľa údajov z konca marca sú tabuľkové stavy policajtov a hasičov naplnené približne v rovnakej miere. V Policajnom zbore majú pozície obsadené na 97 percent, v Hasičskom a záchrannom zbore na 97,25 percenta. U hasičov mali na konci februára obsadených 4 045 funkčných miest. „V zásahovej zmenovej službe je voľných 51 miest,“ uviedla Zuzana Farkasová z hasičského prezídia. Policajný zbor má voľných menej ako 700 miest. „Každé krajské riaditeľstvo si obsadzuje voľné miesta podľa vlastných potrieb, predovšetkým ide o miesta vo výkonných útvaroch,“ ozrejmila Silvia Keratová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Policajti pritom výrazne doplnili svoje stavy vlani. Kým v roku 2012 bolo v polícii neobsadených viac ako 1 300 miest, na konci minulého roka ich bolo 643.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #Robert Kaliňák