V druhom polčase sa vláda musí popasovať s nezamestnanosťou

Vládu Roberta Fica, ktorá je v polovici svojho pôsobenia, čaká ešte zložité obdobie. Podľa politológa Juraja Marušiaka počas nasledujúcich dvoch rokov by mala pridať v zápase s korupciou a riešením nezamestnanosti.

06.04.2014 11:00
úrad vlády, stará budova úradu vlady Foto: ,
Stará budova úradu vlády.
debata (5)

Premiér počas dvoch rokov nevymenil ani jedného ministra, čo by však podľa Marušiaka jej fungovaniu prospelo. Upozorňuje totiž, že vláda v súčasnosti upadá do rutiny.

Nemyslí si, že všetko, čo za dva roky Ficov kabinet urobil, bolo zlé. „Úspešná bola vláda pri výbere daní. Celkom konštruktívne sa zvláda problematika slovensko-maďarských vzťahov, kde v rámci Európskej únie je postup vcelku rozumný,“ hovorí.

Vláde sa podarilo podľa odborníkov urobiť viacero zmien aj v sociálnej oblasti. Zvýšila minimálnu mzdu, a prijatím nového Zákonníka práce zvýšila aj ochranu zamestnancov. Presadila dôchodkovú reformu a od roku 2017 sa bude každoročne automaticky zvyšovať penzijný vek. Zmenila model výpočtu aj valorizácie dôchodkov.

Polčas vládnutia Smeru zhodnotila aj opozícia, ktorá nešetrila kritikou. Podľa predsedu KDH Jána Figeľa je na Slovensku vysoká miera korupcie, rekordná zadlženosť, eurofondy sa čerpajú len na polovicu. „Toto je na škodu občanov aj Slovenskej republiky. Vláda nezamestnanosť riešiť nevie a korupciu riešiť nechce,“ vyhlásil.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico