Frešo s Figeľom sa obviňujú z politikárčenia

Predsedovia opozičných strán Pavol Frešo (SDKÚ) a Ján Figeľ (KDH) si posielajú ostré odkazy. Najskôr sa ozval Pavol Frešo, ktorý na sobotňajšom rokovaní ústrednej rady strany v Bratislave označil spoluprácu kresťanských demokratov a Smeru za "polokoalíciu".

06.04.2014 19:35
Pavol Frešo Foto: ,
Pavol Frešo
debata (25)

Ako povedal, privítal by, ak by toto rozhodnutie KDH bolo aj „na papieri“. „KDH sa momentálne venuje polokoaličnému projektu so Smerom. O tom, ako by sme dokázali dať nejakú ponuku, prípadne, ako by sme spolu v budúcnosti dokázali vládnuť, budeme hovoriť s ostatnými stranami,“ vyhlásil Frešo.

Spolčenie kresťanských demokratov so Smerom považuje za dôvod konca Ľudovej platformy, pretože je to v rozpore s Memorandom pre zodpovednú politiku. Do budúcnosti spoluprácu s KDH nevylúčil, plánuje však spolupracovať so stranami, ktoré chcú vytvoriť alternatívu voči najsilnejšej vládnej strane. Jednou z nich by mohol byť budúci projekt Radoslava Procházku. Zároveň naznačil, že na KDH čakať nebude.

Reakcia Jána Figeľa na seba nenechala dlho čakať. „Je tragikomédiou SDKÚ, keď Pavol Frešo hovorí o obchodovaní a politikárčení práve na rokovaní strany v Bratislave. Mestskí poslanci za SDKÚ tu spoločnými hlasovaniami so Smerom opakovane dávajú rukolapný dôkaz obchodovania a politikárčenia, napríklad pri nomináciách do mestských podnikov,“ vrátil Figeľ úder. Pripomenul tiež, že na marcovej schôdzi parlamentu hlasovali poslanci SDKÚ a Smeru rovnako pri zákone o dôchodkovom sporení.

Predseda KDH Ján Figeľ Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Figeľ Predseda KDH Ján Figeľ

Predseda kresťanských demokratov sa vyjadril aj k zániku Ľudovej platformy, za ktorý podľa neho môže „falošný postoj vedenia SDKÚ a neschopnosť prijímať konštruktívne politické rozhodnutia zo strany jej predsedu. Ten uprednostnil svoje župné záujmy a osobné ciele pred dlhodobými potrebami Slovenska a občanov“. Neobišiel ani prezidentské voľby, v ktorých s troma percentami „pohorel“ spoločný kandidát Pavol Hrušovský. Podľa Figeľa SDKÚ síce formálne podporila tohto kandidáta, neskôr však v názoroch jednotná nebola a spomínali sa aj ďalší kandidáti.

K celej situácii sa Figeľ vyjadril aj listom, ktorý adresoval členom a sympatizantom KDH. V ňom tvrdí, že o kšeftoch so Smerom hovoria najmä tí, ktorí „tejto strane svojím hlasovaním na jeseň 2011 rozprestreli červený koberec k moci“. Chýbajú im podľa neho vecné argumenty, preto sa uchyľujú ku krivým útokom a osočovaniu. „To, čo im vadí najviac, je ústavná ochrana a podpora manželstva,“ zdôraznil v liste Figeľ.

Podľa neho spoločný ústavný návrh zmien v justícii prináša konkrétne zmeny, ktoré robia prvý krok na ceste k zásadným reformám v tejto oblasti. „Navrhované zmeny ako oddelenie postu predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady, zbavenie trestnoprávnej imunity sudcov, zavedenie hodnotenia odbornej a morálnej spôsobilosti sudcov boli v programovom vyhlásení vlády Ivety Radičovej a volebnom programe KDH. Ak nám iní vyčítajú plnenie programu pravicovej vlády, za ktorý tiež hlasovali, a nášho volebného programu, potom to nie je nič iné len politikárčenie a oportunizmus, prevracanie kabátov,“ napísal predseda KDH.

Smer a KDH totiž našli spoločnú reč práve pri ústavnom návrhu zmien v justícii a pri ochrane a podpore manželstva.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #KDH #Smer #Pavol Frešo #Ján Figeľ