V boji s rakovinou pankreasu môže byť Slovensko vzorom

V liečbe aj v prevencii rakoviny pankreasu Slovensko patrí medzi európsku špičku. Potvrdili to výsledky prieskumu švédskej spoločnosti zameranej na zdravie obyvateľov. Slovensko môže byť podľa nej vzorom pre iné štáty.

07.04.2014 14:00
magnetická rezonancia Foto:
Ročne sa na Slovensku diagnostikuje 800 až 850 nových prípadov rakoviny pankreasu. Ilustračné foto.
debata

Rakovina pankreasu je agresívna forma rakoviny, pretože nemá výrazne príznaky, zistí sa väčšinou neskoro. Tomuto ochoreniu podľahli napríklad zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs, ako aj herci Patrick Swayze či Vladimír Dlouhý.

Švédska výskumná organizácia Health Consumer Powerhouse (HCP), ktorá monitoruje a porovnáva európske zdravotné systémy, v prieskume porovnávala úroveň zdravotnej starostlivosti pri liečbe rakoviny pankreasu. „Vôbec prvé porovnanie liečby rakoviny pankreasu v Európe ukazuje, že väčšina krajín nevenuje dostatočnú pozornosť tejto chorobe, napriek tomu, že spôsobuje takmer rovnaký počet úmrtí ako rakovina prsníka,“ uvádza sa v štúdii.

Najviac bodov 879 z 1 000 v j­ednotlivých kategóriách dosiahlo Holandsko, Slovensko sa umiestnilo na 6. mieste so 733 bodmi. Podľa prieskumu sme jedinou krajinou v strednej a vo východnej Európe, ktorá poskytuje solídne údaje o liečbe rakoviny pankreasu. „Diagnostika a liečba fungujú na Slovensku veľmi dobre. V celkovom zhrnutí je Slovensko skutočným vzorom pre ďalšie krajiny strednej a východnej Európy,“ píše sa v ňom.

Za dobré výsledky môže podľa primára klinickej onkológie Národného onkologického ústavu v Bratislave Tomáša Šáleka dostupnosť v oblasti diagnostiky a liečby. Slovensko je rovnomerne pokryté sieťou pracovísk a pacient nemusí cestovať kilometre na vyšetrenie. „Lepší ako iné krajiny môžeme byť v pomerne rýchlej časovej dostupnosti jednotlivých vyšetrovacích metód, akými sú počítačová tomografia, nukleárna magnetická rezonancia a možnosť konzultovať gastroenterológa a klinického onkológa,“ tvrdí Šálek a dodáva, že čakacie lehoty na vyšetrenia sú individuálne. „Vzhľadom na hustú sieť pracovísk môžeme hovoriť o rýchlej časovej dostupnosti,“ dodáva onkológ.

Najčastejším prvým vyšetrením pre nádor pankreasu je sonografické vyšetrenie, po ňom nasleduje CT vyšetrenie alebo magnetická rezonancia. „Tieto vyšetrenia definujú štádium ochorenia, ako aj možnosť radikálnej operácie. Vyšetrenie nádorového markeru môže doplniť informáciu o prítomnosti zhubného nádoru v pankrease,“ vysvetľuje prednosta Kliniky rádioterapie a onkológie z Východosloven­ského onkologického ústavu Igor Andrašina.

Ročne sa na Slovensku diagnostikuje 800 až 850 nových prípadov tohto ochorenia. Väčšina pacientov (80 % až 85 %) má v čase zistenia chorobu v pokročilom štádiu. Ťažiskom je liečba cytostatikami, v niektorých prípadoch doplnená rádioterapiou. Len 10 až 15 % pacientov je možné liečiť operáciou.

Onkológ z Rimavskej Soboty Vincent Alakša hovorí, že do ambulancie onkológov prichádzajú pacienti už zdiagnostikovaní, to znamená, že prešli vyšetrením u gastroenterológa, s výsledkami na CT, urobenou punkciou aj histologicky overenou, aby sa vedelo, o čo ide. „Diagnostika sa dá urobiť niekedy aj počas jedného týždňa alebo aj pár dní,“ vysvetľuje Alakša. V akútnych prípadoch sa CT dá urobiť za jeden deň.

„Ak má pacient už metastázy, vtedy sa už neoperuje a šanca pacienta na prežitie je menšia, pretože pankreatický nádor rýchlo napreduje. Sú však situácie, keď sa nádor včas zistí a urobí sa radikálna operácia, vtedy môžu pacienti prežívať aj niekoľko rokov,“ dodal Alakša. Varovné príznaky rakoviny pankreasu podľa Šáleka nie sú. Môže ním byť pokles váhy bez vysvetlenia, strata chuti do jedla, samotné objavenie sa cukrovky či chronický zápal pankreasu.

Rakovina pankreasu má povesť „tichého zabijaka“, keďže býva zvyčajne odhalená veľmi neskoro, jej liečba je preto často neúspešná. Ide o štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtí na rakovinu v Európe, ročne zomrie viac ako 100-tisíc ľudí. Dnes je diagnostikovaných na rakovinu pankreasu okolo stotisíc Európanov a 5-ročná miera prežívania týchto pacientov je na úrovni 6 % a menej. „Ide o jedno z najagresívnejších foriem onkologických ochorení, ktoré sa obyčajne neskoro diagnostikuje, lebo príznaky sú nešpecifické. Patrí medzi ochorenia, ktoré nereagujú na chemoterapiu a rádioterapiu, a preto sú liečebné výsledky obyčajne horšie ako pri ostatných onkologických ochoreniach,“ povedal k prognózam liečby Šálek.

Jobsa operovali viackrát

Rakovine pankreasu podľahli mnohé známe osobnosti. Zakladateľ spoločnosti Apple Steve Jobs (+56) s ňou bojoval 8 rokov. Podľa odborníkov trpel zvláštnym druhom rakoviny, ktorá rastie pomalšie a pacienti sa môžu cítiť relatívne dobre. Napriek tomu sa Jobs podrobil niektorým z tých najinváznejších operácií, k akým pri liečení onkologických ochorení dochádza. Lekári mu odstránili väčšinu pravej časti pankreasu, časť tenkého čreva, žalúdka, žlčník, a časť žlčovodu. Po objavení tumoru v pečeni nasledovala transplantácia pečene. Napokon v roku 2011 Jobs boj s rakovinou prehral.

Vo veku 57 rokov jej podľahol aj Patrick Swayze. Hercovi, ktorého preslávil film Hriešny tanec, lekári diagnostikovali ochorenie v pokročilom štádiu, keď už mal napadnutú aj pečeň. Hoci Swayze tvrdil, že sa ochoreniu nepoddá, boj o necelé dva roky prehral.

S rakovinou žalúdka a pankreasu bojoval aj český herec Vladimír Dlouhý (+52), známy ako Petr zo seriálu Arabela. Už v štyridsiatke prekonal infarkt a žalúdok mu ničili najmä alkohol a cigarety. Mal žalúdočné vredy a lekári mu dokonca museli zobrať polovicu žalúdka. Napokon sa pridala rakovina, najskôr žalúdka, potom aj pankreasu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #onkológia #Národný onkologický ústav #rakovina pankreasu #onkologické ochorenia