Lucia Žitňanská by mala v utorok vstúpiť do Mostu-Híd

Poslankyňa a bývala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská by už nemala po odchode z SDKÚ pôsobiť v parlamente ako nezaradená – v utorok vstúpi do strany Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár by mal Žitňanskej vstup do Mostu-Híd v utorok oficiálne oznámiť na tlačovej besede.

07.04.2014 20:45
Lucia Žitňanská Foto: ,
Lucia Žitňanská
debata (61)

Hovorca strany Gabriel Gilányi večer poslal oficiálny oznam o tlačovej besede predsedu Bélu Bugára po zasadnutí predsedníctva Most-Híd „k aktuálnym zmenám v strane“. Žitňanská v pondelok informácie komentovať nechcela.

Na jeseň sa má Žitňanská stať podpredsedníčkou strany, v ktorej bude mať na starosti oblasť spravodlivosti – tej sa v politike dlhodobo venuje.

Trojica poslancov NR SR Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová opustili SDKÚ v polovici decembra minulého roka. „Nejasnosť postojov strany, strata obsahu politiky, neschopnosť prijímať rozhodnutia a riešiť situáciu pre mňa znamená, že som opakovane v rozpore s Pavlom Frešom a vedením strany. Ukázalo sa, že tento stav je neriešiteľný a dlhodobo neudržateľný. Lepšie je preto nezaťažovať stranu ani seba zbytočnými konfliktami a zo strany odísť. SDKÚ by potrebovala získať späť odbornú a politickú autoritu v kľúčových témach, ktoré potrebuje Slovensko riešiť. So Smerom sa nedá súperiť ani populizmom, ani nejasnými postojmi,” povedala bezprostredne po oznámení svojho odchodu 12. decembra Lucia Žitňanská.

Lucia Žitňanská prvýkrát kandidovala za SDKÚ ako nestraníčka vo voľbách v roku 2006, členkou strany bola od roku 2007. Vo vláde Ivety Radičovej (2010–2012) zastávala post ministerky spravodlivosti. V pozícii ministerky presadila projekt zverejňovania zmlúv na internete a projekt otvorenej justície, ktorého súčasťou bolo aj zverejňovanie súdnych rozhodnutí alebo hodnotenie činnosti sudcov.

V parlamentných voľbách v roku 2012 získala najväčší počet prednostných hlasov (viac ako 103-tisíc) zo všetkých zvolených poslancov SDKÚ. V NR SR pôsobí ako členka ústavnoprávneho výboru.

Beblavý pred pár dňami ohlásil, že sa pridáva k Radoslavovi Procházkovi, ktorý zakladá novú stranu.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Lucia Žitňanská