Detvianski strojári sa chystajú štrajkovať

Zamestnanci spoločnosti PPS Group, ktorá je najväčším zamestnávateľom v detvianskom regióne, sú od minulého piatka v štrajkovej pohotovosti.

08.04.2014 08:20
Stanislav Ľupták, Detva Foto: ,
Detviansky odborový predák Stanislav Ľupták (vpravo) v pondelok oznámil štrajk, do ktorého chcú tamojší strojári vstúpiť na budúci pondelok.
debata (13)

Odborári sa totiž s vedením doteraz nedohodli na novej kolektívnej zmluve. Ak sa tak nestane do konca týždňa, na budúci pondelok začnú štrajkovať.

Odborári požadujú, aby sa do novej kolektívnej zmluvy zakotvilo zvýšenie miezd o šesť percent, čo je priemerne o 45 eur mesačne, a vyplatenie trinásteho platu. A to s tým, že polovicu zamestnanci dostanú pred letnými dovolenkami a druhú polovicu pred Vianocami. „Naša požiadavka by mala zabezpečiť, že reálna mzda v tomto roku dosiahne úroveň roka 2012, pretože platy vlani, napriek rastu tarifnej mzdy, poklesli reálne z 1 051 eur na 975 eur,“ uviedol detviansky odborový predák Stanislav Ľupták. Spresnil, že tento pokles nebol spôsobený plošným opatrením, ktorým by sa platy znížili, ale napríklad krátením pohyblivých zložiek mzdy.

Odborári sú presvedčení, že firma je v dobrej ekonomickej kondícii a takéto zvýšenie platov si môže dovoliť. Ponuka vedenia, ktorú podľa Ľuptáka najnovšie dostali, je pre nich neprijateľná. Ako uviedol, so zvýšením miezd sa v nej neráta, iba s akýmsi bližšie neurčeným bonusom vo dvoch splátkach.

„Sme stále pripravení rokovať, ale ponuka na žiadny rast mzdových taríf od 1. apríla tohto roku nie je ponuka, o ktorej vieme diskutovať. Jediná kolektívna zmluva s nulovým rastom miezd bola podpísaná v decembri 2002, keď bola fabrika v konkurze. Pépéeska určite nie je v situácii, ktorá by sa s tým obdobím mohla porovnávať,“ vyhlásil odborový predák.

Odborári zastupujú bezmála 900 pracovníkov firmy PPS Group a ďalších takmer 300 agentúrnych zamestnancov z jej dcérskej spoločnosti PPS Personálne služby. Štrajk podporilo viac ako 95 percent z nich. Začať sa má v pondelok ráno o šiestej a jeho súčasťou bude aj protestné zhromaždenie pred vstupom do areálu PPS. Ako dlho potrvá, nevedno. „Neskončí, kým sa nedohodneme,“ dodal Ľupták.

Vedenie spoločnosti PPS Group vyhlásenie štrajku považuje za predčasné. Odvoláva sa pritom na to, že so zástupcami odborov stále rokuje. „Rokovania sa konajú prakticky každý deň. Postupne sa nám darí zbližovať stanoviská a vo viacerých bodoch sa už dohoda našla,“ uviedla finančná riaditeľka Pavla Salomoni s tým, že už nadnes majú naplánované ďalšie stretnutie. Poukázala tiež na to, že vlani sa tarifné mzdy zvýšili o 4,5 percenta, pričom priemerná mzda vrátane platov manažmentu dosiahla zhruba 980 eur. „Považujeme za veľmi pozitívne, že našim zamestnancom sme v minulom roku mohli vyplácať mzdu o takmer 12 percent vyššiu, ako bol priemer v hospodárstve. Oproti priemernému zárobku v Banskobystrickom kraji to bolo o 200 eur viac,“ dodala Salomoni.

Akciovú spoločnosť PPS Group vlastní viacero zahraničných investorov. V poslednom období došlo k zmenám vo vrcholovom manažmente i na poste generálneho riaditeľa. Od 1. apríla túto funkciu zastáva Giorgio Salomoni.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Detva #PPS Group