Galko podal trestné oznámenie pre streľbu na študentov

Poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko podal v pondelok na generálnej prokuratúre trestné oznámenie v prípade streľby policajtov na auto so študentmi z minulého roka.

08.04.2014 12:34
debata (24)

Ako informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková, oznámenie podal poslanec na neznámeho páchateľa pre podozrenia z viacerých trestných činov. „Okrem iného za zničenie videozáznamu zo zásahu a za krivú výpoveď policajtky, ktorá sa na ňom zúčastnila,“ uviedla.

Na minulotýždňovom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu, ktorý zvolali opoziční poslanci na podnet Galka, sa chceli zúčastniť aj dotknutí študenti. „Nebolo im to však umožnené. Minister sa im nedokázal ani pozrieť do očí,“ uviedol Galko. Podľa neho nestačí, že minister vnútra Robert Kaliňák na výbore priznal, že prišlo k omylu. "Tých študentov mohli zabiť, ako by Kaliňák obhajoval policajtov potom,“ pýta sa Galko.

Kaliňák poslancom na spomínanom výbore vysvetľoval vyšetrovanie zákroku policajtov inšpekciou. Podľa neho inšpekcia objavila v kauze dve závažné chyby. Zdôraznil, že policajti, ktorí zasahovali na diaľnici pri Malackách, mohli skôr dostať informáciu, že po aute so študentmi už nie je vyhlásené pátranie, pretože nepatrí pôvodnému majiteľovi, ak by jeden z operačných dôstojníkov postupoval podľa pravidiel. „Druhá chyba bola, že nebol žiadny dôvod, aby boli študenti tri hodiny zadržiavaní na diaľnici. To je druhé zlyhanie. Spravili sme dve chyby, za ne sme zodpovední spraviť adekvátnu nápravu,“ povedal vtedy minister. Galko videl po výbore v kauze závažný posun, pretože Kaliňák uznal viacero pochybení a uznal, že študenti budú mať nárok na náhradu škody.

Polícia strieľala na študentov 24. júna 2013 na diaľnici pri Malackách. Policajti vtedy strieľali na auto, ktoré v minulosti patrilo hľadanému vrahovi.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #streľba #trestné oznámenie #Robert Kaliňák #Ľubomír Galko