Psi zabíjajú, prísnejší zákon stále chýba

Koľko smrteľných útokov psov na ľudí sa ešte musí stať, aby sa politici konečne rozhýbali? Najnovší prípad z obce Figa v okrese Rimavská Sobota, kde v nedeľu pitbull na smrť dohrýzol 80-ročnú ženu, potvrdzuje naliehavosť prijatia takého zákona, ktorým by sa podobným prípadom predchádzalo.

08.04.2014 15:00
Figa, pitbull Foto: ,
Pitbull napadol dôchodkyňu v obci Figa. na snímke vľavo dom obete, vpravo dom, kde sa tragédia odohrala.
debata (130)

Po každom útoku psa kompetentní tvrdia, že predloženie zákona na rokovanie parlamentu je otázkou času, čo trvá už takmer rok.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek ešte na jar minulého roku predložil do parlamentu novelu zákona aj so zoznamom 14 bojových plemien, ktorých chov navrhoval sprísniť. Ten nakoniec vypustil pre nesúhlas viacerých chovateľov a sprísnený chov sa mal týkať len nebezpečného psa, ktorý už útočil. Z parlamentu však zákon nečakane stiahol a odvtedy sa nič neudialo.

Ako sa dohodnú s kynológmi?

Z rezortu pôdohospodárstva v pondelok uviedli, že sa už pripravuje nová novela zákona. Riaditeľ tlačového odboru Peter Hajnala predpokladá, že na rokovanie parlamentu by sa mohla dostať v júni. „Hlavnými nástrojmi riešenia dotknutej problematiky v uvedenom návrhu zákona je posilnenie prevencie držania psov s potenciálne agresívnym správaním a sprísnená represia voči majiteľom, ktorí nedodržujú povinnosti ustanovené zákonom,“ povedal.

Jeden takýto návrh zákona je však už hotový. Na jeseň minulého roka ho pripravili traja poslanci Smeru. Dodnes ho však na rokovanie parlamentu nepredložili. Jeden z navrhovateľov Tibor Lebocký to odôvodňuje tým, že pre množstvo predkladaných zákonov sa pre ten ich nenašiel v parlamente priestor. „Je tiež nevyhnutné, aby sa v klube zvolil nejaký konsenzus, či pôjde vládny návrh, alebo poslanecký. Práve preto, že v nedeľu sa stalo to, čo sa stalo, je vysoká miera pravdepodobnosti, že zaradenie zákona na rokovanie sa urýchli,“ spresňuje.

Poslanecký návrh rieši sprísnený režim len pre nebezpečného psa, ktorý už raz útočil. Pre jeho majiteľa by mala platiť prísnejšia pokuta a povinnosť absolvovať kynologický výcvik. Preventívne opatrenia na ochranu ľudí pred napadnutím psa však chýbajú. „Chceme urobiť úpravu aj tam, ale práve tu je rozdielnosť názorov. Mala by tam byť určitá úprava pri niektorých druhoch psov, ale to už naráža na odborníkov z oblasti kynológie. Je predsa rozdiel medzi čivavou a pitbullom,“ vysvetľuje Vladimír Jánoš (Smer). Podľa neho bude potrebné o tom viesť diskusiu, aj on chce však novelu predložiť na májovú či júnovú schôdzu.

Pes vycvičený na stráženie je zbraň

V tom, ako znižovať riziko napadnutia, má na rozdiel od poslancov jasno prezidentka Slovenskej federácie kynológov Zdenka Šéryová. „Je potrebné zaviesť trestnoprávnu zodpovednosť pre majiteľov psov, pretože pokuty nestačia. Pes vycvičený na útok či stráženie je ako zbraň. Majiteľ si musí byť vedomý, že taký pes môže človeka zabiť a je povinný ho zabezpečiť tak, aby k tomu nedošlo,“ vysvetľuje. Podľa nej by pomohlo aj povinné kynologické školenie pre každého chovateľa. To podľa nej zabezpečí, že majiteľ bude poznať svojho psa a bude vedieť odčítať signály, kedy sa chystá zaútočiť.

K poslednému tragickému napadnutiu dôchodkyne pitbullom došlo na dvore ohradeného rodinného domu, kde jeho majiteľ psa choval. Podľa starostu Figy Imricha Palmonta sú obyvatelia z prípadu zdesení. „Majiteľ ho tam choval dlho, ešte keď bol šteňa. Cez deň bol v ohrádke, nezvykol behať voľne po dvore. Starenka tam chodila dennodenne a nikdy sa nič nestalo. Majiteľ ho dával riadne očkovať,“ vraví starosta. Rozzúrený pitbull uhryzol aj majiteľa, ktorý sa ho snažil od ženy odtrhnúť. Po incidente veterinár psa na mieste utratil. Šéryová vysvetľuje, ako sa tragédii dalo predísť. „Chybu urobil majiteľ psa a aj ten, kto vkročil na strážený objekt psa. Majiteľ mal zamknúť bránu do dvora a zabezpečiť, aby sa nestalo to, čo sa stalo,“ hovorí. Žena zasa podľa nej nemala vstupovať na cudzí pozemok. Pes, ktorý bol vycvičený na stráženie objektu, mohol na ženu útočiť automaticky. Majiteľ psa je stále hospitalizovaný v nemocnici v Rimavskej Sobote. Hovorca spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu vlastní, Tomáš Král povedal, že muža ešte v nedeľu operovali. Predpokladá, že v nemocnici pobudne asi päť dní.

Krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Petra Vašková informovala, že výsledky pitvy ženy, ktorú zabil pes, ešte nie sú známe. V prípade nebol doteraz nikto obvinený a ani nebolo začaté trestné stíhanie. Keďže k útoku psa došlo v ohradenom dvore, je možné, že sa tak ani nestane.

Tento prípad nie je v tomto roku ojedinelý. K podobnému útoku psa na staršiu ženu došlo v januári v obci Rybník v okrese Levice. Vtedy 95-ročná žena na následky zranení vykrvácala. V tomto prípade útočil americký staffordširský teriér.

Tresty, ktoré dnes platia pre majiteľa útočiaceho psa

  • pokuta do výšky 165 eur
  • psa nemusí dať utratiť, bude len označený ako nebezpečný pes
  • na verejnom priestranstve ho musí vodiť s náhubkom

© Autorské práva vyhradené

130 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #pes #Pitbull