Majetkové priznania neodovzdalo 11 verejných funkcionárov

Majetkové priznania parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií do utorka neodovzdalo 11 verejných funkcionárov z celkového počtu 455 verejných funkcionárov, ktorí mali výboru priznania doručiť. V utorok o tom informoval predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ). Voči desiatim funkcionárom, ktorí priznanie nepredložili, môže výbor začať konania, jeden sa vzdal funkcie, voči tomu konať nemôžu.

08.04.2014 14:30
debata (2)

Z členov vlády a poslancov predložili majetkové priznania v termíne do konca marca všetci s výnimkou štátneho tajomníka ministerstva obrany Miloša Koterca, ktorý podal priznanie o deň neskôr, 1. apríla. Aj voči nemu začne výbor konanie za oneskorené podanie priznania.

Oneskorencom hrozí sankcia vo výške mesačného platu. Výbor teraz majetkové priznania kontroluje po formálnej i obsahovej stránke.

Novotný ako predseda výboru bude iniciovať aj začatie konania pre podanie neúplného majetkového priznania voči generálnemu riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcelovi Foraiovi. Novotný už pred časom žiadal, aby Forai vysvetlil, akým spôsobom nadobudol byt v bytovom komplexe River Park v Bratislave. Forai listom výboru vysvetlil, že byt kupoval na úver, záložné právo ale nebolo zriadené na byt, ale na jeho dom. Forai však hovorí, že úver čerpal už v roku 2012, hoci v majetkovom priznaní za rok 2012 čerpanie úveru nepriznáva. V majetkovom priznaní za rok 2013 už úver potvrdzuje. Za neúplné majetkové priznanie hrozí verejným funkcionárom sankcia do výšky troch mesačných platov.

„Je pravdou, že v mojom majetkovom priznaní za rok 2012 podanom do NR SR nie je uvedená informácia o úvere, ktorý mi banka poskytla v októbri 2012. Z mojej strany nešlo o zámer, ale o ľudskú chybu. Dôkazom je aj fakt, že úver, ktorý nie je mojím majetkom, ale naopak mojím dlhom voči banke, som riadne uviedol v majetkovom priznaní vedúceho zamestnanca VšZP za rok 2012. Informácia o úvere je aj súčasťou môjho majetkového priznania za rok 2013, v ktorom som finančné prostriedky z úveru reálne čerpal. Pochybenie si uvedomujem a budem plne rešpektovať rozhodnutie výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií v tejto veci,“ reagoval generálny riaditeľ VšZP.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #majetkové priznania #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #verejní funkcionári