Kotleba zneužil župné noviny pred eurovoľbami

Na propagandu vlastnej strany pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu zneužil župan Marian Kotleba noviny Banskobystrického kraja. Vyzýva v nich na boj proti EÚ, ktorá ničí priemysel i slovenské hodnoty, a uisťuje, že "dôveru nesklameme“ ani v europarlamente.

08.04.2014 19:00
debata (169)

V mesačníku je tiež oslavný text na obdobie vojnového slovenského štátu. Na viacerých miestach sa priamo spomína Kotlebova politická strana ĽS Naše Slovensko. Tlačovina pod názvom Náš kraj vychádza v náklade 240-tisíc kusov a je platená z rozpočtu daňových poplatníkov.

zväčšiť Náš kraj, časpis Banskobystrickej župy, 4. strana.
Náš kraj Náš kraj, časpis Banskobystrickej župy, 4. strana.

Bývalý banskobystrický župan Vladimír Maňka zo Smeru považuje za neprijateľné, že sa v článkoch propaguje Kotlebova strana pred eurovoľbami. "Keď som kandidoval za predsedu kraja, tak som sa niekoľko mesiacov neobjavil ani len na fotke, ani v článku, lebo som to pokladal za neetické. To by som sa prepadol pod zem od hanby,“ povedal Maňka. Podľa neho by noviny mali predovšetkým informovať o dianí v kraji a nie oslavovať napríklad vojnový slovenský štát.

Hovorca kraja Miroslav Belička sa včera nechcel vyjadrovať k otázkam týkajúcim sa časopisu. Prisľúbil, že tak spraví v ďalších dňoch.

Najnovšie číslo časopisu Náš kraj na ôsmich stranách prináša aj rozhovor s Kotlebom, pri ktorého mene uvádza jeho materskú Ľudovú stranu Naše Slovensko. Župan hovorí, ako už 100 dní bojuje s politickou mafiou a ako nedávno zvesil z budovy kraja okupačnú vlajku EÚ.

Redakcia tiež na viacerých miestach oslavuje 14. marec ako výročie splneného sna, teda vzniku vojnového slovenského štátu, k čomu pridáva aj fotografiu Jozefa Tisa. Kotlebovo meno sa spomína vo viacerých článkoch a noviny popisujú jeho aktivity.

V článku o tom, ako župan aj s predsedom ĽS Naše Slovensko Martinom Beluským podporili mladú rodinu s trojčatami, Kotleba používa heslá o sociálnom systéme, akými sa zväčša prezentuje jeho strana. „Systém je zvrátený v tom, že keď má napríklad cigánka tri deti za sebou, tak dostane rodičovské v plnej sume, čo je diskriminačné voči slušným rodinám s trojčatami, ktorým musí stačiť len polovica,“ vyhlásil Kotleba.

Autormi textov sú najmä zamestnanci tlačového oddelenia župy. V minulosti boli pod textami podpísaní väčšinou vedúci pracovníci kraja alebo išlo o články prebraté zo spravodajských agentúr.

Politológ Juraj Marušiak označil mesačník za príklad zneužitia moci na propagáciu ideológie. "Ak naozaj myslel vážne odstraňovanie politických mafií v kraji, nemal to takto robiť. Práve toto sú mafiánske praktiky, a to zneužívanie verejných prostriedkov na súkromné a stranícke ciele,“ komentoval politológ.

V súvislosti s oslavnými článkami na obdobie slovenského štátu sa Marušiak spýtal, či nesúvisia so zákazom propagovania hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov. "Malo by to byť memento pre voličov, aby v budúcich voľbách zvážili, či má niekto taký pokračovať vo výkone moci,“ poznamenal politológ.

Z najnovšieho čísla župných novín sú zhrození a znechutení aj samotní župní poslanci. Viacerí naznačili, že ak majú byť v takejto podobe, nemali by vychádzať vôbec. „Je to šokujúce. Tak, ako si robí zo župných novín, ktoré sú novinami všetkých obyvateľov kraja a platené sú z ich peňazí, vlastný politický plátok, tak mení úrad na svoju politickú centrálu. Má tam svojich straníckych kolegov a prívržencov na vedúcich postoch a zatiaľ som nepočula o nijakom výberovom konaní. Je to neskutočná arogancia,“ uviedla predsedníčka väčšinového poslaneckého klubu Smer-KDH Ľubica Laššáková. Podľa nej predchádzajúci župan Maňka nikdy v župných novinách nevystupoval zo straníckej pozície.

Aj predseda poslaneckého klubu SMK Peter Csúsz označil texty v novinách za zneužívanie právomocí. „Pán Kotleba sa tam môže tiež prezentovať, ale ako predseda samosprávneho kraja, nie ako líder jednej strany. Je to nechutné a neetické, mám z toho veľmi zlý pocit a práve preto si myslím, že vydávať takýto mesačník je momentálne zlý krok samosprávneho kraja," usúdil Csúsz.

Nezávislý poslanec Ľubomír Motyčka si myslí, že ani komunisti v 80. rokoch by si nedovolili vyrobiť taký hrubozrnne ideologický plátok „Je to neuveriteľné zneužívanie peňazí občanov na propagáciu jeho strany. Keď tam budú poslanci kritizovaní, to beriem, ale propagáciu prvého slovenského štátu považovať za hrdinský čin a "oslobodenie“ úradu od európskej zástavy, tak to už je naozaj vrchol," komentoval obsah župných novín Motyčka.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Marian Kotleba #eurovoľby #noviny Banskobystrického kraja