S ochladením prídu aj ranné mrazy a sneh

V pohotovosti budú od stredy zrejme všetci záhradkári a ovocinári. Studený vzduch, ktorý sa presúva na Slovensko, so sebou prinesie okrem dažďa aj riziko ranných mrazov, ktoré môžu ohroziť rodiacu sa úrodu. V závere týždňa sa môže na niektorých miestach ochladiť až na -2 stupne.

09.04.2014 08:00
počasie, jar, stromy, krík Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Jarná idylka sa až do víkendu preruší. Pod mrakmi bude oveľa chladnejšie, denná teplota dosiahne najviac 10 až 15 stupňov, na severe len 8 stupňov. Treba vytiahnuť dáždniky, bude pršať a fúkať silnejší severozápadný až severný vietor. Dokonca od nadmorskej výšky 1 100 metrov sa môžu vyskytnúť aj snehové prehánky.

Daždivý, studený a veterný bude aj štvrtok s teplotami takisto od 10 do 15 stupňov. V noci zo štvrtka na piatok ešte viac prituhne a rodiace sa ovocie a zeleninu v záhradkách začnú trápiť teploty blížiace sa k nule. Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá na túto noc 4 až –2 stupne. Víkend bude polooblačný s dažďom, prehánkami a s trochu lepšími dennými teplotami, ktoré však nepresiahnu 17 stupňov. V noci klesne teplota na 6 až 0 stupňov.

S nástupom ranných mrazov by mal podľa prezidenta Ovocinárskej únie Mariána Vargu počítať každý zodpovedný hospodár. A to aj preto, že v tomto roku sa jar začala o tri týždne skôr. Ovocné stromy vykvitli predčasne, a to znamená, že ovocinári musia namiesto tradičných 45 rizikových dní počítať až so 75 rizikovými dňami, keď môže nižšia teplota ohroziť puky a plody. „O mesiac sa tam takisto predlžuje aj rizikové obdobie, keď treba počítať s výskytom krupobitia,“ upozornil Varga.

Ranné mrazy sa môžu vyskytnúť ešte aj okolo 20. až 25. mája, zvyčajne je to však v čase od 12. do 14. mája, keď majú meniny „traja zmrznutí“ – Pankrác, Servác, Bonifác. „Toto ochladenie je o roztápaní sa ľadovcov v oceáne, ale môžu tam byť aj iné príčiny. Napríklad vpád arktického vzduchu,“ naznačil Varga.

Ovocinári podľa Vargu pripravujú špeciálne zavlažovanie, siete a nakupujú kamióny plné kahancov. Ide o 10-litrové vedrá s parafínom a kartónom, ktoré vydržia horieť asi 10 hodín. Na väčší sad ich treba asi 500.

„V našom sade máme pripravených asi 70 ľudí, ktorí budú v noci čakať na povel. Ak začne prudko klesať teplota, do hodiny budú musieť byť všetky kahance zapálené. Nadránom, keď sa zdvihne teplota, kahance sa prikryjú a oheň sa zahasí. Keď nepríde mráz, tak sme prerobili. Ak príde, tak sme ovocie ochránili,“ podotkol Varga.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #JAR #mráz #sneh