Viceprezident USA hovoril s Ficom o energetickej bezpečnosti Ukrajiny

Americký viceprezident Joe Biden telefonicky hovoril o vyhrotenej situácii na Ukrajine s premiérom Robertom Ficom.

09.04.2014 09:06 , aktualizované: 10:52
debata (243)

Témou podľa Bieleho domu boli nielen nadchádzajúce ukrajinské voľby, ale tiež energetická bezpečnosť Kyjeva. Slovensko je totiž kľúčovou krajinou na zabezpečenie prípadných spätných dodávok plynu na Ukrajinu, čím by sa znížila závislosť tejto východoeurópskej krajiny od Ruska.

Biden podľa agentúry AP poďakoval Ficovi za to, že Slovensko pomáha s plánmi na rozšírenie energetických zdrojov pre Ukrajinu. Západ v tejto veci považuje za základné znížiť ukrajinskú závislosť od ruského plynu, čo majú zabezpečiť spätné dodávky tejto suroviny z Európy. V takom prípade by plyn prúdil v opačnom smere, teda z Európy na východ.

Slovenské ministerstvo hospodárstva už potvrdilo, že podporuje reverzné prepojenie slovenskej prepravnej siete s Ukrajinou. Podľa ministerstva rezort podporuje štandardný postup slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream pri príprave spätného toku plynu.

Tento týždeň však slovenský plynový operátor Eustream oznámil, že obrátenie dodávok v ktoromkoľvek zo štyroch plynovodov dodávajúcich ruský plyn cez Ukrajinu na Slovensko by porušovalo podmienky zmluvy s ruským Gazpromom.

Ten už počas uplynulého víkendu spochybnil zákonnosť plánov na spätné dodávky plynu. Eustream však s ukrajinskou spoločnosťou Ukrtransgas pracuje na tom, aby bolo možné spustiť zásobovanie Ukrajiny do zimy.

Biden s Ficom hovorili aj o prístupe Moskvy ku Kyjevu po ruskej marcovej anexii ukrajinského polostrova Krym a o potrebe ústavných reforiem na Ukrajine. Viceprezident USA takisto gratuloval Slovensku k jeho desiatemu výročiu v Severoatlantickej aliancii, ktorej súčasťou sa stalo na konci marca 2004. Podľa portálu Hirado.hu Fica uistil, že Washington dodržiava svoje záväzky pre zaistenie európskej kolektívnej bezpečnosti.

Ministri Ukrajiny a Slovenska budú rokovať o plyne

Slovenskí a ukrajinskí ministri sa koncom tohto týždňa majú stretnúť a rokovať o dodávkach plynu zo Slovenska. Vo štvrtok a v piatok sa má v Kyjeve uskutočniť bezpečnostné fórum, na ktorom vystúpi aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Pri tej príležitosti sa má stretnúť aj s dočasným ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom či s premiérom Arsenijom Jaceňukom.

Ukrajina po zhruba 80-percentnom zdražení plynu z Ruska nemá dostatok peňazí na platby za komoditu. Z Európy by Ukrajina mohla čerpať lacnejší plyn ako v súčasnosti žiada Rusko „V Kyjeve sa odo mňa bude očakávať jasné jednoznačné vyhlásenie,“ podotkol Lajčák. Počas budúceho týždňa sa má podľa hovorcu Eustreamu Vahrama Chuguryana uskutočniť aj pracovné stretnutie zástupcov ukrajinského a slovenského prepravcu plynu. „Naši partneri z Ukrtransgazu prijali pozvanie Eustreamu do Bratislavy na pracovné stretnutie, ktoré bude na budúci týždeň,“ spresnil Chuguryan.

Aby mohla Ukrajina čerpať plyn v opačnom smere ako v súčasnosti, bolo by potrebné vybudovať krátku cezhraničnú prepojku. Meraciu stanicu na ukrajinskej strane totiž vlastní ruský Gazprom, ktorý by musel povoliť, aby tadiaľ tiekol plyn v opačnom smere.

Je však otázne, ako by Rusi zareagovali, ak by Slovensko prípojku vybudovalo. Gazprom je totiž ruský štátny podnik, ktorému Ukrajina v súčasnosti dlhuje asi 2,2 miliardy amerických dolárov a dlh stále rastie. Odborník na energetiku a zahraničnú politiku Karel Hirman si myslí, že je iba otázkou krátkeho času, kedy Rusko zastaví dodávky plynu cez Ukrajinu.

Viaceré termíny na zaplatenie dlhu už vypršali. Takáto situácia nastala v januári 2009. Navyše, v máji majú byť na Ukrajine prezidentské voľby, po ktorých sa môže smerovanie štátu zmeniť zo súčasného proeurópskeho na proruské. Ešte v utorok však podľa hovorcu Eustreamu Vahrama Chuguryana plyn cez Ukrajinu prúdil v nezmenenom množstve.

Ukrajina každý rok spotrebuje asi 55 miliárd kubíkov plynu, viac ako polovicu z toho v súčasnosti odoberá z Ruska. Podľa tamojšieho ministra energetiky a uhoľného priemyslu Jurija Prodana by Kyjev cez spätný tok čerpal sedem až desať miliárd kubíkov za rok.

V minulosti čerpanie plynu zo Slovenska na Ukrajinu neprichádzalo vôbec do úvahy. Gazprom totiž v zmluvách s jednotlivými odberateľmi v jednotlivých štátoch zakazoval predaj plynu iným firmám či štátom. Odporovalo to však právu Európskej únie, ktoré zakazuje diskrimináciu. Keby však Slovensko túto možnosť využilo a výrazne by pomohlo svojmu východnému susedovi, mohlo by to spôsobiť zhoršenie vzťahov s Ruskom.

Prípadná pomoc by totiž mohla byť proti záujmom Kremľa. Slovenské hospodárstvo pritom v súčasnosti prechádza zásadnou vlastníckou zmenou. Kým pred pár rokmi najväčšie slovenské podniky končili v rukách domácich podnikateľov či veľkých firiem zo Západu, teraz práve investori z východu na Slovensko vstupujú už do všetkých kľúčových sektorov.

Rusi, ktorí na Slovensko roky dodávali najmä nerastné suroviny, v súčasnosti už majú u nás aj banku či firmu na predaj plynu konečným spotrebiteľom a stále majú záujem aj o to, aby na Slovensku bola širokorozchodná železnica. Rusi investovali v zahraničí ešte v roku 2000 15,1 mld. dolárov. Pred dvoma rokmi to už bolo 10-násobne viac. Ruskí investori sú však výrazne prítomní aj v priemysle Nemecka, Francúzska, Česka či Švajčiarska.

© Autorské práva vyhradené

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #USA #Ukrajina