Sledovanie cez mobily a internet dostalo stopku

Špehovaniu telefonátov a e-mailov má byť koniec. Súdny dvor v Luxemburgu rozhodol, že osem rokov platiaca smernica, ktorá umožňovala sledovať citlivé údaje, je protizákonná. Kedy prestane platiť u nás, je zatiaľ otázne.

10.04.2014 14:00
odpočúvanie, počítač, informatik, internet,... Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (9)

Telekomunikačné spoločnosti vo všetkých členských krajinách od roku 2006 začali zhromažďovať údaje o tom, s kým a ako dlho každý klient volá alebo e-mailuje. Európska komisia tak v smernici reagovala na teroristické útoky v Madride a v Londýne. Opatrenie vysvetľovala prevenciou a odhaľovaním trestných činov, najmä organizovaných zločinov a terorizmu.

Súdny dvor únie smernicu v utorok zrušil. Podľa neho zasahovala do súkromia a zozbierané údaje mohli byť zneužité. „Údaje ako celok môžu poskytovať veľmi presné informácie o súkromnom živote osôb, o ich každodenných zvykoch, mieste trvalého alebo prechodného pobytu, vykonávaných činnostiach, sociálnych vzťahoch a sociálnom prostredí, v ktorom sa pohybujú,“ upozornil súd. Okrem toho chýba záruka ochrany údajov a ľahko môže dôjsť k ich zneužitiu, znie v rozhodnutí. Ľudia môžu mať pocit, že sú nepretržite sledovaní.

Súkromné dáta si v prípade potreby mohli vypýtať policajti. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka nevedel povedať, koľkokrát takéto údaje polícia od operátorov napríklad vlani žiadala. Upozornil, že policajti ich mohli žiadať iba v prípadoch, ak mali slúžiť na objasnenie skutočností v trestnom konaní. Súhlas na to musel dať sudca. Počet žiadostí z dôvodu zachovania mlčanlivosti neprezradili ani operátori. „Ak žiadosť spĺňa zákonom predpísané kritériá, spracujeme ju a vyhovieme jej. Ak ich nespĺňa, údaje neposkytneme,“ reagoval hovorca Slovak Telekomu Martin Vidan.

Aj keď Európsky súdny dvor smernicu zrušil, paragrafy v našom telekomunikačnom zákone zatiaľ ostávajú. „Predpokladám, že Európska komisia túto smernicu prerobí. Dovtedy by sa naše zákony mali vrátiť do pôvodného stavu,“ myslí si Andrej Králik, vedúci tlačového a politického oddelenia Európskej komisie na Slovensku. Novú smernicu predstaví komisia pravdepodobne až po májových voľbách, po ktorých sa zmení aj jej zloženie.

Ministerstvo dopravy zákon hneď meniť neplánuje. Najprv si podľa jeho hovorcu Martina Kóňu urobí analýzu. „Vykonáme ju v spolupráci s ostatnými dotknutými rezortmi, napríklad s ministerstvom vnútra, ktoré s týmito údajmi pracuje,“ pripomenul Kóňa.

Telekomunikačných spoločností sa zmena zatiaľ nedotkne, údaje o telefonátoch a e-mailoch budú sledovať aj naďalej. Hovorca Orangeu Slovensko Peter Tóth povedal, že kým sa zákon nezmení, musia sa riadiť platnými právnymi predpismi.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie #odpočúvanie #internet #telefóny