Maďarská vláda je šokovaná obvinením Malinovej na SR

Maďarská vláda považuje za šokujúce, že slovenská generálna prokuratúra vzniesla obvinenie z krivej výpovede voči Hedvige Malinovej-Žákovej, ktorá má v súčasnosti maďarské štátne občianstvo.

10.04.2014 12:28
Hedviga Malinová-Žáková Foto:
Hedviga Malinová-Žáková
debata (137)

Ministerstvo zahraničných vecí v Budapešti to uviedlo v stredajšom vyhlásení, kde taktiež tvrdí, že samotná Malinová a jej právnik o rozhodnutí zatiaľ vedia len z tlače. Rezort upozorňuje, že v prípade akéhokoľvek budúceho konania proti Malinovej-Žákovej žijúcej v Maďarsku pod menom Zsák Malina Hedvig jej bude Budapešť poskytovať konzulárnu ochranu a bude na jej prípad poukazovať na medzinárodnej pôde.

Kauza Hedvigy Malinovej Žákovej sa začala v roku 2006, keď slovenskú Maďarku cestou do školy v Nitre údajne napadli dvaja útočníci a na blúzku jej napísali „Maďari za Dunaj“. Polícia pôvodne vyšetrovanie prípadu uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho poškodená opísala. Tá sa na postup slovenských štátnych orgánov sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva. Bývalá vláda Ivety Radičovej sa však Malinovej Žákovej ospravedlnila a sťažnosť sa napokon skončila dohodou o zmieri. Generálna prokuratúra napriek tomu pokračovala vo vyšetrovaní pre podozrenie z krivej výpovede a prísahy, čo začiatkom apríla vyústilo do podania žaloby. Malinová-Žáková od minuloročného získania maďarského občianstva nie je slovenskou občiankou, keďže dvojité občianstvo zákon od roku 2010 zakazuje.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Generálna prokuratúra #Hedviga Malinová-Žáková