Aj lekárom chcú vidieť daniari do príjmov

Vydávať bločky z registračných pokladníc možno budú musieť aj lekári. Ministerstvo financií si od tohto kroku sľubuje viac peňazí do štátneho rozpočtu.

10.04.2014 20:00 , aktualizované: 11.04.2014 08:00
registračná pokladňa Foto: ,
Ministerstvo financií zvažuje, že lekárom nariadi používanie registračných pokladníc.
debata (65)

V súčasnosti sa v ambulanciách pokladnice používať nemusia, hoci tam pacienti platia aj v hotovosti a lekári by z týchto peňazí mali odvádzať dane. Doktorom sa tento návrh nepáči a v prípade, že vstúpi do platnosti, avizujú zvýšenie poplatkov pre pacientov.

Lekári dnes vyberajú v hotovosti od pacientov peniaze za úkony, ktoré im zdravotná poisťovňa neprepláca. Napríklad za prednostné vyšetrenie, vydanie dokladov o spôsobilosti pre autoškoly či na vydanie zbrojného pasu. Elektronickú pokladnicu nepoužívajú, a tak nevydávajú ani bločky. Stačí, ak vypíšu príjmový doklad. Aj ten mnohí lekári nedávajú a pacienti ho veľakrát ani nežiadajú. Skontrolovať skutočné príjmy lekárov tak nie je možné.

Ministerstvo financií chce zaviesť povinnosť používať elektronickú pokladnicu pre ambulantných všeobecných lekárov, špecialistov aj zubárov. „Opatrenie je zamerané na boj proti daňovým únikom. V roku 2011 bol rozdiel medzi výdavkami domácnosti za zdravotné služby a medzi priznanými tržbami ambulancií 214 miliónov eur. Z tohto opatrenia sa očakáva dodatočný príjem na úrovni niekoľkých miliónov eur od roku 2015,“ uvádza tlačový odbor ministerstva financií.

Opatrenie je súčasťou programu stability, ktorý pôjde ešte na medzirezortné pripomienkovanie. Neskôr ho bude schvaľovať vláda a potom Národná rada SR.

Lekárom takýto postup nie je po chuti. Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor tvrdí, že pomerne veľká časť lekárov nevyberá žiadne poplatky, prípadne len úhradu za vyšetrenie pre vodičský preukaz a zbrojný pas.

„Otázka priamych platieb, teda poplatkov a doplatkov, podstatným spôsobom závisí od schopnosti a ochoty pacientov platiť. V mnohých regiónoch Slovenska nie je šanca vybrať poplatok, nakoľko občania jednoducho nemajú peniaze, a preto pre nich registračná pokladňa nemá žiadny zmysel,“ tvrdí Pásztor a dodáva, že očakávať zvýšenie daňových príjmov od tohto kroku je dosť skreslená predstava.

Pásztor tvrdí, že pokladnica zaťaží ambulanciu nákladom 250 až 750 eur. „Tieto peniaze vieme lepšie použiť v prospech pacientov, ale ak nás k tomuto kroku prinútia, tak sa tento náklad určite premietne do cien za výkony s priamou úhradou,“ konštatuje.

Súkromní lekári sú podľa neho podnikatelia, ktorí podnikajú podľa osobitných zdravotníckych zákonov. Riadne si vedú účtovníctvo a podávajú daňové priznanie, a riadne odvádzajú dane aj odvody.

Registračné pokladnice pre lekárov považuje za nezmysel aj prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco. „Zdravie nie je tovar a zdravotná starostlivosť nie je typická služba,“ tvrdí Janco.

Najväčšie sumy nechávajú pacienti u zubárov. „Najdrahšia je protetika, mostíky či umelé zubné náhrady, ale je to aj veľmi ľahko kontrolovateľné, to nie je ako vyšetrenie pľúc či odmeranie tlaku, pretože buď je protéza v ústach, alebo nie je,“ hovorí prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič. Zavedenie registračných pokladníc preto nepovažuje za správne riešenie, a ak ich budú musieť používať, tak sa to odzrkadlí aj na poplatkoch. „Buď sa vyvinie tlak na vyšší príjem od zdravotných poisťovní, alebo to zaplatí pacient,“ dodáva.

Ak však lekár pacientom predáva doplnkový tovar, napríklad zubné pasty, kefky, vitamínové či výživové doplnky, ide o predaj tovaru a elektronickú registračnú pokladnicu je povinný používať už teraz.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay nevidí dôvod, prečo by lekári nemali mať registračné pokladnice. „Majú príjmy, majú výdavky, sú to podnikatelia presne tak ako tí, čo predávajú iný tovar. Takto bude zabezpečená lepšia finančná kontrola,“ myslí si Szalay.

Vladimír Halász z občianskeho združenia Slovenský pacient hovorí, že v skutočnosti je pacientovi jedno, či dostane alebo nedostane bloček od lekára.

Ministerstvo zdravotníctva sa o zavedení registračných pokladníc nevyjadruje. „Nie je v kompetencii ministerstva rozhodovať o daných otázkach, samozrejme, ak bude potrebné poskytnúť ministerstvu financií akékoľvek odpovede na prípadné otázky, ministerstvo zdravotníctva bude súčinné,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Prvýkrát sa o registračných pokladniciach pre lekárov uvažovalo v čase, keď rezortu zdravotníctva šéfoval Rudolf Zajac, ktorý zaviedol 20– a 50-korunové poplatky. Nakoniec však lekári dostali výnimku.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #lekári #ministerstvo financií #bločky