Pripnutý narcis môže pomôcť aj ako symbol

Pozná ju už asi každý. Verejná zbierka Deň narcisov sa začína so symbolickým mottom Deň, keď sú slová zbytočné. Pripnutý narcis je totiž pre onkologických pacientov silným symbolom.

11.04.2014 06:00
Deň narcisov Foto: ,
debata

„Máme spätnú väzbu od onkologických pacientov, že ich poteší, keď v uliciach vidia ľudí s pripnutými žltými narcismi. Cítia to ako psychickú podporu, pozitívnu energiu, lebo vidia, že ľudia v tento deň myslia práve na tých, ktorí bojujú s týmto ochorením. Preto posolstvo, že sú slová zbytočné. Stačí si pripnúť narcis, prípadne prispieť,“ hovorí Eva Kováčová, výkonná riaditeľka mimovládnej organizácie Liga proti rakovine, ktorá zbierku organizuje.

Narcis sa stal symbolom spolupatričnosti s onkologickými pacientmi a dobrovoľníci, ktorí v piatok chodia v uliciach slovenských miest a obcí, majú inštrukcie, aby narcis dali aj tým, ktorí nemajú možnosť do zbierky prispieť. Pripravených je viac ako milión narcisových odznakov.

Takmer 16-tisíc dobrovoľníkov má tento rok špeciálne označenie. Dôvodom je aj to, že vlani sa počas tejto zbierky objavili v uliciach ľudia z iných organizácií, ktoré tiež zbierali peniaze na boj proti rakovine a pomoc onkologickým pacientom. Dobrovoľníci Ligy proti rakovine sú osobitne viditeľní. Majú oranžové vesty s logom Ligy proti rakovine a nápisom Deň narcisov, pokladnička s narcisom má modrú farbu a vlastné evidenčné číslo. Každá skupinka dobrovoľníkov má zároveň písomné poverenie na výkon zbierky.

Pri príležitosti Dňa narcisov sa podvečer uskutoční v Bratislave pred Euroveou aj 5. ročník Koncertu vďaky. Záštitu nad ním prevzal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Ten bude spolu s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Pavlom Frešom, starostami a dobrovoľníkmi rozdávať narcisy.

Vlani sa vyzbieralo vyše 902-tisíc eur, čo je takmer o stotisíc menej ako rok predtým. Samotná pouličná zbierka je len jeden deň v roku. Len v piatok pritom možno prispieť aj cez portál zlavadna.sk, kde si možno za 1 euro, prípadne viac kúpiť „virtuálny“ narcis. „Ak niekto nemá možnosť v tento deň prispieť do pokladničky v uliciach, do 18. apríla je ešte možné poslať darcovskú SMS v hodnote 2 eur cez všetkých operátorov,“ dodala Kováčová. Esemesku s ľubovoľným textom možno poslať na číslo 848, operátori odvedú do zbierky 2 eurá, cenu poslania esemesky nespoplatňujú.

Výťažok zo zbierky pôjde aj tento rok na viaceré aktivity, ktoré podporuje Liga proti rakovine. „Chceme udržať a posilňovať projekt psychosociálnej pomoci pacientom, rozširovať sieť psychológov v nemocniciach, ktorí sú k dispozícii onkologickým pacientom a ich príbuzným. Pretože jedna vec je liečiť telo a druhá vec je liečiť dušu, čo je veľmi potrebné,“ hovorí Kováčová. Liga tiež vybudovala tri centrá pomoci pre onkologickým pacientov – v Bratislave, Martine a Košiciach, ktoré chce udržať.

Podľa údajov Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa vlani liečilo na rakovinu približne 264-tisíc jej poistencov, u žien sa najčastejšie vyskytuje nádor prsníka, u mužov nádor prostaty. Pokladničky Ligy proti rakovine budú v piatok umiestnené aj v pobočkách poisťovne. Liga zas na svojich stránkach upozorňuje, že na Slovensku každoročne pribudne približne 30-tisíc nových onkologických pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deň narcisov