Vedci pokročili vo výskume rakoviny, hľadajú sa partneri

Napriek obmedzeným zdrojom na vedu, slovenskí vedci majú pozoruhodné výsledky vo výskume rakoviny. Fyzik Miroslav Kocifaj spolu s onkológom Michalom Megom vymysleli napríklad spôsob, ako rýchlejšie zistiť, aké nádorové bunky kolujú v tele pacienta.

11.04.2014 10:00
vedec, vedci, laboratórium, výskum, pokus, gén,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Zariadenie na izoláciu nádorových buniek z krvi by v budúcnosti mohlo umožniť rýchlejšiu diagnostiku a nasadenie liečby. „Nádorové bunky, ktoré sa pohybujú v organizme, sú v malých koncentráciách. Na to, aby sa z odberu krvi zistilo, o aké bunky ide, by sa muselo odobrať veľké množstvo krvi, čo sa samozrejme nedá. Preto sa v medicíne používajú iné techniky, ako zistiť, o aký nádor ide,“ hovorí Kocifaj z Ústavu stavebníctva a architektúry SAV.

Predstavil, ako funguje ich zariadenie. „Do žily by sa zaviedla kanyla, kde by boli nanočastice držané vonkajším magnetickým poľom. Na nanočasticiach by boli zložky, ktoré zachytávajú nádorové bunky. Tým, ako by krv cirkulovala, by sa zachytávala o nanočastice a po niekoľkých hodinách by sa kanyla vytiahla aj s nanočasticami, na ktorých by boli zachytené nádorové bunky, ktoré chceme vychytať,“ vysvetľuje Kocifaj.

Tým by sa podľa neho získala niekoľkonásobne vyššia koncentrácia hľadaných buniek ako pri bežnom odbere krvi, čo by zároveň umožnilo urobiť analýzu, o aké nádorové bunky ide. On vymyslel fyzikálny model, akým spôsobom bunky odchytávať a držať na jednom mieste, aby sa nedostali do obehu, onkológ Michal Mego z II. onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu sa pri výskume staral o medicínsku zložku.

V rámci spolupráce Prírodovedeckej fakulty UK, Ústavu experimentálnej onkológie SAV a Národného onkologického ústavu vedci pokročili aj vo výskume zameranom na zisťovanie rakoviny vaječníkov analýzou moču. V rámci ďalšieho výskumu na Univerzite Komenského zas vedci dosiahli významné účinky pri spomaľovaní rastu nádorových buniek najmä pri krčku maternice.  

K uplatneniu výsledkov výskumu slovenských vedcov v praxi je ešte dlhá cesta. Pomáha pri tom Kancelária pre transfer technológií SAV a Centrum vedecko-technických informácií. Pracujú na zabezpečovaní patentovej ochrany a vyhľadávaní partnerov zo súkromnej sféry.

„Technológie sú konkurencieschopné, a preto plánujeme pokračovať aj v ďalších krokoch ich komercializácie až k úspešnému udeleniu licencií na ich používanie,“ hovorí Jaroslav Noskovič z Centra vedecko-technických informácií.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #onkológ #SAV #výskum #liečba rakoviny