Obce ušetria na triedenom odpade

Na zbere separovaného odpadu budú môcť zarobiť súkromníci. O vytriedený odpad v obciach sa už nebude musieť postarať na vlastné náklady samospráva, ale organizácie, ktoré založia výrobcovia a dovozcovia produktov, z ktorých odpad pochádza. Obce by tým podľa ministra životného prostredia Petra Žigu mohli ušetriť až tretinu nákladov a tým aj znížiť poplatky za odpad pre domácnosti.

11.04.2014 15:00
envirorezort, peter žiga Foto: ,
Minister envirorezortu Peter Žiga.
debata (6)

Šéf envirorezortu Žiga predstavil nový zákon o odpadoch, v ktorom zaviedol heslo – Znečisťovateľ platí. Zodpovednosť za odvoz a likvidáciu triedeného odpadu v ňom preniesol na plecia jeho pôvodcov. Tí by si mali podľa ministra vytvoriť organizácie, ktoré odpad z miest a obcí pozbierajú a odvezú do spaľovní alebo na inú likvidáciu. Zisk budú mať zo suroviny, ktorá vznikne zhodnotením odpadu. Obyvatelia ani obce im nebudú platiť žiadne poplatky. Kontrolu nad organizáciami prevezme ministerstvo životného prostredia. Zákon bude zakazovať, aby separovaný odpad končil na skládkach.

Separovaný odpad majú dnes na starosti samosprávy. Podľa envirorezortu na to dávajú asi 31 miliónov eur ročne, ktoré by po novom mohli ušetriť.

Organizácie budú musieť uzatvoriť zmluvy o zbere triedeného odpadu so všetkými obcami. Podľa Žigu tak nebudú diskriminované malé dediny, ktoré sú z hľadiska biznisu menej zaujímavé, lebo produkujú menej odpadu a doprava do nich je drahšia. „Tieto organizácie budeme certifikovať a jednou z podmienok certifikácie je, že budú musieť zabezpečiť, aby bolo postarané o všetky obce, aj tie, ktoré budú nezaujímavé z hľadiska biznisu,“ ubezpečil. V prípade, že sa firmy nebudú vedieť dohodnúť na tom, kto pôjde do menších obcí, rozhodne o tom žreb. Či budú obce v žrebovacích košoch rozdelené podľa veľkosti, podľa Žigu ešte doriešia v priebehu pár týždňov.

Podľa Petra Valentoviča zo združenia Priatelia Zeme je prenesenie zodpovednosti na výrobcov pozitívnou zmenou. „Približujeme sa tým ku krajinám vyspelej Európy. Ale musí sa zabezpečiť, že všetko, čo obce vytriedia, sa im naozaj vezme a aby obyvatelia boli motivovaní triediť odpad,“ vraví. Dôležitá bude podľa neho najmä kontrola organizácií, aby sa nestalo, že na odpade budú chcieť zbohatnúť nepoctivé firmy.

Jednou z organizácií, ktorá už dnes združuje výrobcov a dovozcov, je NATUR PACK. Podľa riaditeľa Michala Sebíňa je správne, že výrobcovia a dovozcovia majú platiť za zber a zhodnotenie odpadu, bude však potrebné stanoviť jasné pravidlá, aby bol nový systém spravodlivý. „V zákone by malo byť jasné definované, kto je vlastníkom odpadu, ktorý sa zbiera, kto má právo s ním nakladať, kto ho bude financovať, komu tie financie pôjdu,“ vysvetľuje. Jasnými podmienkami by sa podľa neho predchádzalo aj vzniku pochybných firiem, ktoré vycítia možnosť rýchlo zarobiť na biznise s triedeným odpadom.

Sebíň upozorňuje aj na potrebu spravodlivého rozdeľovania malých obcí medzi organizácie. „Žrebovanie je v trhovom prostredí ekonomický aj právny nezmysel. V Európe to funguje tak, že zástupcov výrobcov je viac a nemôže mať každý zmluvu s každou obcou. Preto vznikajú koordinačné centrá, ktoré zabezpečujú, aby bolo postarané o každú obec,“ spresňuje.

Zahraničné centrá monitorujú, ktoré obce nie sú pokryté, a prerozdeľujú ich tak, aby nikto nebol na trhu zvýhodnený. Ak je napríklad 10-tisíc výrobcov združených v desiatich organizáciách, každá sa podľa Sebíňa podieľa aj na drahých aj na nezaujímavých obciach.

Obce sa zatiaľ k novému zákonu vyjadrujú opatrne, hoci ZMOS mal pri jeho príprave dvoch zástupcov. „Zákon, jeho štvrtá verzia, je predložená do medzirezortného pripomienkového konania. Je to pre samosprávy veľmi dôležitý zákon,“ uviedla hovorkyňa Marta Bujňáková. Dodala, že samosprávy ho budú ešte pripomienkovať.

Pôvodne sa počítalo s tým, že zákon zakáže vykupovať kovy od fyzických osôb. Ministerstvo tým chcelo zabrániť krádežiam. Nakoniec sa však prijala mäkšia verzia. Výkup od osôb bude povolený, zberne však budú môcť za odpad zaplatiť iba bezhotovostným prevodom na účet a nie na ruku. Odkúpený kov budú musieť držať na sklade sedem dní a používať váhy s platným certifikátom o ciachovaní. Ten vydá ministerstvo.

Pracovníčka bratislavského kovošrotu P+K tvrdí, že na to doplatia malé zberne a poctiví dôchodcovia či bezdomovci. „Koľkokrát k nám chodia slušní bezdomovci alebo starí ľudia, ktorí naozaj nosia šrot niekde pohodený. Chcú si len privyrobiť. Pochybujem, že takíto ľudia si budú teraz zakladať účet v banke,“ vraví. Sprísnenie pravidiel sa podľa nej ich zberne nedotkne. Už dnes vraj všetko fotia a dokumentujú a nevykupujú ani kanalizačné poklopy.

Nový zákon o odpadoch envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania. Začiatkom júla by ho chceli predložiť na rokovanie vlády. Platiť by mal od januára 2015.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #samosprávy #triedený odpad #separácia