Z narcisov si robí doma zbierku

Najpopulárnejším jarným kvetom bol v piatok žltý narcis. Boj proti rakovine spojil na jeden deň celé Slovensko a v bratislavských uliciach bolo takmer nemožné natrafiť na človeka, ktorý by nemal na kabáte pripnutý symbol spolupatričnosti s onkologickými pacientmi.

12.04.2014 09:35
deň narcisov Foto: ,
Kúpou žltých narcisov prispeli v piatok ľudia na boj proti rakovine.
debata (1)

Dobrovoľníci dávali narcis za akýkoľvek príspevok. Dva centy či 20 eur, pri podpore dobrej veci rozdiely nerobili.

Vysokoškolák Andrej si z kúpených narcisov robí doma zbierku. „Prispievam každý rok, vždy si ich kúpim aj viac, veď je to pre dobrú vec. Na nástenke ich mám za tie roky už peknú kopu. Dňu narcisov verím, táto akcia nepatrí k tým, kde sa vyzbierané peniaze nedostanú k ľuďom, čo ich naozaj potrebujú,“ vysvetľuje. To, že pomôže onkologickým pacientom, nie je podľa neho na akcii jediné pozitívum. „V tento deň nemám asi jedinýkrát v roku plnú peňaženku drobákov. Zbavím sa ich a ešte tým niekomu aj pomôžem,“ uzavrel.

David Jonáš (18) z Obchodnej akadémie na Nevädzovej ulici bol dobrovoľníkom prvýkrát. Spolu s dvoma spolužiakmi ponúkal narcisy na Trnavskom mýte. „Chorým ľuďom to určite pomôže, možno nie priamo na lieky, ale určite sa peniaze využijú na nákup diagnostických prístrojov. Aj u nás v rodine sa vyskytla rakovina, preto to má pre mňa obrovský zmysel,“ vraví.

Podľa jeho spolužiaka prispela väčšina okoloidúcich „Väčšinou sa pristavujú sami, nemusíme ich ani oslovovať. Asi pomáhajú naše výrazné oranžové vesty s logom. Zatiaľ nás ignorovali len nejaké staršie panie, ktoré sa robili, že nepočujú a rýchlo prešli okolo,“ hovorí. Suma, ktorú ľudia dávajú, je podľa neho rôzna. Odhadol, že priemerne okolo jedného eura. Jedna dôchodkyňa reagovala, že má v minciach len dva centy, tie vložila do pokladničky. „Rozdiely nerobíme. Niekto dá viac, niekto menej, ale každý príspevok sa počíta,“ dodal dobrovoľník.

Keď sa dobrovoľníkom odznaky, živé kvety či letáky minuli, doplniť si ich mohli na centrálnom stanovišti na Kamennom námestí blízko Onkologického ústavu svätej Alžbety. „Pozitívne je, že ľudia majú veľký záujem aj o letáky. Vlani nám ich tímy vracali späť, ale tento rok ich chodia stále dopĺňať,“ zhodnotila Adela, ktorá je dobrovoľníčkou už 11 rokov.

Vlani sa vyzbieralo vyše 902-tisíc eur. Peniaze boli použité na podporu výskumných projektov v diagnostike a liečbe, na letné tábory pre onkologických pacientov či na finančnú výpomoc pacientom v sociálnej núdzi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Deň narcisov