Novým rómskym kráľom je Košičan

V Košiciach v sobotu korunovali nového kráľa Rómov, za ktorého vo februári zvolili miestneho podnikateľa Róberta Botoša.

12.04.2014 19:45
Róbert Botoš, Róm Foto: ,
Róbert Botošš (vpravo) odchádza v koči na slávnostnú omššu po jeho korunovácii za rómskeho kráľa.
debata (27)

Podobná ceremónia sa konala po prvýkrát v dejinách Slovenska. Informuje o tom portál Čas.sk. Nový kráľ Róbert I. za svoju hlavnú prioritu považuje zjednotenie všetkých Rómov. Chce tiež spolupracovať s vládou pri odstraňovaní chudoby a riešení sociálnych problémov.

„Je veľká celosvetová finančná kríza, ale ja vidím ešte väčšiu krízu, a to morálnu medzi ľuďmi,“ uviedol Botoš, ktorému zlatú korunu na hlavu položil jeho predchodca Jendo zo Senca. Botoš potom v rómčine zložil prísahu, v ktorej sľúbil, že sa bude vždy usilovať o blaho rómskeho národa a bude mu verne slúžiť.

Slávnostná ceremónia sa konala v košickom Dome umenia, po ktorej nasledovala bohoslužba s požehnaním v Chráme svätej Alžbety. Novému kráľovi zagratuloval aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO). Na slávnosť však prišli okrem iného aj rómski predstavitelia zo zahraničia.

Zlatá koruna nového rómskeho kráľa bola podľa Botoša vyrobená špeciálne pre túto príležitosť. Zdobia ju brilianty, rubíny a smaragdy a finančne sa na nej podieľala Botošova rodina, povedal tiež nový kráľ, ten dúfa, že sa z tejto udalosti stane tradícia.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Rómovia #Róbert Botoš