Na Kňažkovi sa začína deliť pravica v Bratislave

Bývalý prezidentský kandidát Milan Kňažko už začiatkom mája oznámi, či sa bude na jeseň uchádzať o post primátora Bratislavy.

13.04.2014 15:00
Milan Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko oznámi, či bude kandidovať na post bratislavského primátora začiatkom mája.
debata (93)

K podpore Kňažka sa už prihlásili kresťanskí demokrati. Vlastného kandidáta má aj SDKÚ, takže nie je vylúčené, že pravica pôjde do komunálnych volieb v hlavnom meste rozdelená.

„V prípade, že na primátora Bratislavy bude kandidovať Milan Kňažko, bratislavské KDH ho bude podporovať. Ja sa kandidatúry vzdám v záujme vytvorenia širokej koalície strán, ktorú chceme v Bratislave sformovať," uviedol pre Pravdu krajský predseda KDH a starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár.

Milan Kňažko sa rozhodne niekedy začiatkom mája, či bude kandidovať. „Vážim si podporu KDH, aj keď je nezáväzná, pretože ja som ešte kandidatúru, samozrejme, neohlásil,“ povedal Pravde Kňažko. Poznamenal, že by kandidoval len ako nezávislý, ale podporu strán by si vážil. V nedávnych prezidentských voľbách v hlavnom meste mal najviac hlasov. Volilo ho 54¤719 ľudí. Je si preto vedomý, že by mohol uspieť aj v komunálnych voľbách. „Práve preto som to striktne neodmietol a práve preto zvažujem, lebo v Bratislave som vyhral. Pociťujem istú zodpovednosť a záväzok voči ľuďom, ktorí mi dôverujú,“ doplnil Kňažko.

So svojím kandidátom sa už poponáhľala SDKÚ. Predseda strany Pavol Frešo ešte vlani v decembri hovoril o tom, že ich kandidátom bude bratislavský mestský poslanec Ivo Nesrovnal a že sa mu pokúsi vyrokovať silnú koalíciu. V januári Nesrovnal ako kandidát uspel aj v straníckych primárnych voľbách.

Nad postojom KDH vyjadril počudovanie podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec. „Prekvapuje ma, že potom kresťanskí demokrati nepodporovali Milana Kňažka v prezidentských voľbách,“ uviedol Štefanec. Nevidí dôvod, aby SDKÚ stiahla kandidatúru Nesrovnala. Podľa neho sa začali rokovania a sú v plnom prúde nielen o pozícii primátora, ale aj o miestach starostov a poslancov. Štefanec zdôraznil, že SDKÚ chce vytvoriť čo najširšiu koalíciu, ako to bolo vlani v župných voľbách.

Spoločné rozhovory pravice potvrdil aj podpredseda Mostu-Híd László Solymos, preto ho informácia o podpore Kňažka zaskočila. „Chceme rokovať a dohodnúť sa, a to sa robí za rokovacím stolom, a nie, že niekoho postavia pred hotovú vec,“ komentoval postup KDH Solymos. Do súboja o post prvého muža Bratislavy pôjde aj súčasný primátor Milan Ftáčnik. Ten kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru. Podľa našich zistení by mal už v priebehu niekoľkých dní ohlásiť opätovnú kandidatúru.

Šéf kancelárie primátora Ľubomír Andrassy povedal, že Ftáčnik nebude komentovať potenciálnych a ani reálnych kandidátov. Podľa Andrassyho primátor vidí veľkú motiváciu pokračovať ďalej, lebo sa mu podarilo naštartovať viaceré dôležité, najmä dopravné, projekty. „Zmenil sa štýl fungovania samosprávy, keď do roku 2010 bol magistrát 13. komnatou a dnes sa všetky veci zverejňujú a sú pod kontrolou Bratislavčanov,“ doplnil Andrassy.

Politológ Michal Horský označil prípadnú kandidatúru Kňažka na post primátora do istej miery za prekvapujúcu. Prekvapujúca je podľa Horského okolnosť, že Kňažko v prezidentskej kampani celkom jednoznačne dával najavo, že ak ho niečo zaujíma, tak je to funkcia prezidenta.

„Je však politicky zodpovedné a Milan Kňažko si to ešte v čase ujasní, že počet hlasov, ktoré dostal, a najmä jasné preferencie bratislavských voličov, ho do veľkej miery zaväzujú, aby sa stal kandidátom nielen nezávislých, ale aj politických síl v nastávajúcich komunálnych voľbách,“ komentoval politológ. Podľa neho Kňažko spomedzi predpokladaných kandidátov má nemalé šance uspieť.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #Milan Kňažko