Starčekom zobral štát vyše 80 eur. Chýbať im budú na lieky

Pred časom darovali dom vnukovi - teraz prišli o príspevok na bývanie. Takmer 93-roční manželia z neveľkej obce v okrese Veľký Krtíš zostali po zmene v pravidlách vyplácania dávok v hmotnej núdzi a príspevkov k nim v neľahkej situácii.

14.04.2014 16:00
debata (55)

Obaja, no najmä stará pani, majú zdravotné problémy, preto nemalá časť ich príjmu smeruje na lieky, na ktoré vynakladajú mesačne desiatky eur. Tie im teraz môžu chýbať.

Starkí síce žijú sami, no stará sa o nich vnuk, ktorý býva v tej istej obci, ale má vlastný rodinný dom. Pracuje, ale väčšinu voľného času venuje práve starým rodičom. Sú už na jeho pomoc odkázaní. Rozhodnutie úradu práce o zrušení príspevku na bývanie vo výške viac ako 80 eur všetkých zaskočilo.

„Najskôr sme nevedeli, o čo ide. Bol som sa informovať na úradoch a dozvedel som sa, že to súvisí so zmenami v sociálnom systéme. Mojim starým rodičom ešte v januári tohto roku príspevok prišiel, no vo februári už nie. Dozvedel som sa, že dôvodom je to, že nie sú vlastníkmi domu, kde žijú,“ vysvetľuje tiež už vyše 50-ročný muž.

Dedko s babkou pritom stále bývajú vo svojom. Ibaže nehnuteľnosť pred časom darovacou zmluvou venovali, práve z vďaky za starostlivosť, vnukovi. Teraz im preto pribudli nečakané starosti.

„Bol som aj za notárom, spísali sme dohodu o tom, že moji starí rodičia majú na tento dom doživotne užívacie právo. Aj so žiadosťou o opätovné vyplácanie príspevku som ju poslal na úrad práce. No odtiaľ žiadajú, aby boli starkí zapísaní v katastri na list vlastníctva k domu ako vecné bremeno. Myslím si, že toto je veľmi tvrdá byrokracia,“ zdôrazňuje vnuk.

Starí manželia žili aj žijú skromne. Starému pánovi vypláca štát dôchodok vo výške približne 300 eur, jeho žena penziu nemá, iba kompenzačný príspevok do výšky životného minima. „Po strate 80 eur im toho veľa nezostane. Ak im úrad vyplácanie príspevku neobnoví, s platbou za lieky im budem musieť vypomôcť aj ja, zo svojho platu,“ dodal vnuk starčekov. Vo Veľkom Krtíši, ktorý patrí k najchudobnejším na Slovensku, prišlo podobne len vo februári o dávky či príspevky k nim 219 odkázaných ľu­dí.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #Veľký Krtíš #chudoba