Zdravotná služba by pre firmy nemala byť drahá

Firmy nakoniec nevyjde povinná zdravotná služba, ktorá má dohliadať na zdravie ich zamestnancov, tak draho. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ustúpila od plánu, aby službu vykonával iba atestovaný lekár. Namiesto lekára to bude môcť robiť aj preškolený bezpečnostný technik alebo hygienik. Tí si účtujú menej ako profesionálny tím lekárov.

14.04.2014 20:00 , aktualizované: 15.04.2014 08:00
Zuzana Zvolenská, Tomáš Borec, Tomáš Borec Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská sa s odborármi a firmami na
debata (2)

Ministerstvo zdravotníctva takto opravuje zákon o ochrane zdravia, podľa ktorého má každá firma zabezpečiť zdravotný dohľad pre svojich zamestnancov bez ohľadu na to, v akej rizikovej skupine pracujú.

Oproti pôvodnému návrhu v ňom zamestnávatelia získali ďalšiu úľavu pri preventívnych prehliadkach, ktoré budú platiť zamestnancom. Lekárskymi vyšetreniami nebude musieť prejsť každý zamestnanec, ako sa navrhovalo, ale iba novoprijatí alebo tí, ktorých bude firma preraďovať na inú pozíciu.

„Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská považuje návrh novely zákona z hľadiska ochrany zdravia zamestnancov, ako aj výdavkov zamestnávateľov za vyvážený,“ zhodnotila hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Rezort novelou zákona reaguje na výčitky Európskej komisie, ktorá Slovensku hrozila 17-miliónovou pokutou. Smernica únie totiž hovorí o tom, že zdravotnú službu musí mať každý zamestnávateľ. Naša legislatíva takúto podmienku neobsahovala. Dnes zdravotná služba funguje iba pri rizikových povolaniach, akými sú napríklad baníci, lesní robotníci či oceliari.

Zdravotná služba sleduje, či nie je vo firme zvýšená úroveň hluku alebo prachu. Určuje tiež, akú preventívnu prehliadku majú zamestnanci absolvovať. Službu aj preventívne prehliadky platí zamestnávateľ.

Novelu zákona, ktorá pre menej rizikové povolania zavádza zmenu, pripravilo ministerstvo musí odobriť vláda a potom parlament, platiť by mala od júla tohto roka. Zdravotnú službu budú mať po novom firmy vo väčšine odvetví. Dotkne sa napríklad o učiteľov, predavačiek, právnikov, IT pracovníkov či úradníkov. Zabezpečiť ju budú musieť aj živnostníci, ktorí majú zamestnancov.

Pôvodný návrh určoval, že pracovný zdravotný dohľad musí robiť atestovaný lekár, s čím nesúhlasili firmy. Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení tvrdil, že toto je nad rámec európskej smernice.

„Európska smernica uvádza, že službu môže vykonávať pracovník, ktorý má na jej vykonávanie dostatočné vedomosti, schopnosti a materiálové vybavenie. Znalosti a vybavenie bližšie nešpecifikuje. Ministerstvo do zákona dalo, že tými potrebnými znalosťami je atestácia v odbore pracovné lekárstvo. Boli sme proti tomu,“ povedal Machunka.

S včerajšou dohodou je Machunka spokojný. Zdravotnú službu pre nerizikové povolania môže podľa neho vykonávať aj firma s vlastnými zamestnancami v prípade, že majú dostatočné schopnosti a materiálne vybavenie. Môžu to byť napríklad bezpečnostní technici, ktorí majú príslušné školenie. „Zamestnávateľov by to stálo menej financií,“ vysvetlil.

Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku potvrdil, že Európska smernica nestanovuje priamo, že by tieto služby mali zabezpečovať len atestovaní lekári. „Je na každom štáte, akým spôsobom si to upraví,“ podotkol Králik. Firmy si podľa neho budú môcť vybrať, či takúto službu objednajú externe alebo na to vyškolia vlastného človeka. Aké druhy školení bude musieť absolvovať, ministerstvo určí vo vyhláške alebo v smernici.

Na Slovensku v súčasnosti môže zdravotný dohľad robiť 85 podnikateľských subjektov. V rámci neho vedia zabezpečiť aj preventívne prehliadky. Medzi ne patria napríklad univerzitné či fakultné nemocnice, regionálne nemocnice, polikliniky či súkromné zdravotnícke zariadenia, ako aj lekári. Ich zoznam je na stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Návrh zákona uvádza aj orientačnú cenu nákladov, ak bude dohliadať nad pracovnými podmienkami jedna osoba, a koľko zamestnávateľ zaplatí, ak si objedná tím pracovnej zdravotnej služby. Služba lekára podľa druhu povolania stojí od 1,51 – 2,26 eura za jedného zamestnanca a rok, u bezpečnostného technika to napríklad vyjde od 1,01 – 1,53 eura. Najvyššie ceny majú tímy pracovnej zdravotnej služby, ktoré sú zložené z lekárov a hygienikov.

Ten, kto bude mať na starosti zdravotnú službu, bude tiež rozhodovať o tom, aké preventívne prehliadky musia zamestnanci absolvovať. Pôjde o prehliadky mimo pravidelných preventívok, ktoré hradia zdravotné poisťovne. Vyšetrenia, ktoré určí zdravotný dohľad, bude platiť firma. Napríklad, ak sa vo firme pracuje najmä s počítačmi, jedným z vyšetrení bude prehliadka u očného lekára, prípadne u ortopéda. Povinné však budú iba vstupné prehliadky alebo prehliadky pri preradení zamestnanca na inú pozíciu.

„Pracovná zdravotná služba bude môcť navrhnúť zamestnávateľovi prehliadky všetkých zamestnancov napríklad jedenkrát za 4 roky, aby sa predišlo chorobám z povolania,“ povedala Daniela Pochybová, podpredsedníčka odborového zväzu zdravotníctva. Pre firmu to však bude len odporúčanie, nie povinnosť.

Väčší rozsah prehliadok si budú môcť zamestnanci dohodnúť v kolektívnej zmluve. Pochybová dodala, že pokiaľ by na pracovisku bolo podozrenie na výskyt choroby z povolania alebo by bol opakovaný výskyt rovnakých zdravotných príznakov, tak môžu hygienici nariadiť mimoriadne preventívne lekárske prehliadky.

Koľko bude stáť firmu zdravotná služba
Kto vykonáva dozor na jedného zamestnanca v eurách/ rok na 50 zamestnancov v eurách/ rok
bezpečnostný technik 1,01 – 1,53 50,90 – 76,35
hygienik 0,86 – 1,29 43,00 – 64,50
lekár 1,51 – 2,26 75,50 – 113,00
tím pracovnej zdravotnej služby 2,37 – 3,55 118,50 – 177,50

Pozn. Náklady sú orientačné

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Zuzana Zvolenská #zdavotná služba