Deti sa budú môcť sťažovať priamo v Ženeve

Pre porušovanie práv detí na Slovensku bude možné podať sťažnosť aj vo Výbore OSN pre práva dieťaťa v Ženeve. Umožní to Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa, ktorý v pondelok vstúpil do platnosti. Slovensko je jednou z prvých desiatich krajín, ktoré protokol ratifikovali.

15.04.2014 15:25
dieťa, týranie, smútok Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

„Výbor OSN pre práva dieťaťa bude môcť prijímať sťažnosti aj priamo od detí. Zatiaľ takúto kompetenciu nemal, pri porušení práva dieťaťa mimovládna organizácia, zástupcovia rodičov alebo samotné deti nemali možnosť sa priamo sťažovať alebo žiadať o pomoc výbor v Ženeve. Opčný protokol umožňuje priame podávanie sťažností a podnetov na výbor,“ vysvetľuje Peter Guráň, zástupca Slovenska vo Výbore OSN pre práva dieťaťa.

Predpokladá, že výbor bude dostávať rôzne sťažnosti. „Predpokladám, že to budú podnety pre porušovanie práv, napríklad pre diskriminačné praktiky vo vzdelávaní, pri zverovaní dieťaťa do výchovy, v stredomorských krajinách sa zas budú zrejme týkať práv detí migrantov. Každá krajina má iné problémy,“ dodal Guráň.

Ako bude fungovať samotná procedúra podávania a posudzovania sťažností, zatiaľ nie je jasné. Napríklad, či na výbor bude možné sa obrátiť, až keď sa k prípadu vyjadrí Najvyšší súd. „Oznámenie proti Slovenskej republike môže jednotlivec podať až po vyčerpaní všetkých dostupných vnútroštátnych prostriedkov nápravy a do jedného roka od ich vyčerpania. Vyčerpanie domácich prostriedkov nápravy sa nevyžaduje, ak je neprimerane predlžované alebo ak je nepravdepodobné, že prinesie účinnú nápravu,“ povedala Nina Pániková zo Slovenského národného strediska pre ľudské práva.

„Protokol vstúpil do platnosti teraz. Technické detaily sa budú riešiť v priebehu roka. V našom ponímaní je však podmienkou, aby ten, kto podáva sťažnosť, využil všetky možné nezávislé mechanizmy, ktoré v krajine sú. Predtým by sa teda mal obrátiť napríklad na ombudsmana. Nepriamou podmienkou dohovoru vlastne je, aby v krajine existoval úrad detského ombudsmana,“ vysvetlil Guráň.

Na Slovensku úrad detského ombudsmana zatiaľ nie je a podľa Guráňa protokol je aj istou formou nátlaku, aby sa taký úrad zriadil. Prípravu legislatívneho zámeru na zriadenie inštitúcie detského ombudsmana avizoval štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian začiatkom roka v súvislosti s výsledkami prieskumu o výskyte násilia na deťoch.

Výbor po preskúmaní prípadu vydá pre štát odporúčanie. „Štát musí do 6 mesiacov zvážiť názory výboru a predložiť opatrenia, ktoré sa chystá v danom prípade urobiť. Odporúčania sú pre štát záväzné, ich naplnenie výbor sleduje,“ zdôrazňuje Pániková. Pre porušenie práv dieťaťa nehrozia štátu reálne sankcie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Ženeva #práva detí