Komora chce rozhodovať o zmluve pre špecialistu

Lekárska komora opäť rozvírila hladinu zdravotníctva. Po tom, čo navrhovala, aby namiesto zdravotnej sestry mohol v ambulancii pracovať zdravotnícky asistent, prišla s ďalším nápadom.

16.04.2014 13:00
slovenská lekárska komora, Edita Hlavačková,... Foto: ,
Prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár, členka Zdravotného výboru komory Edita Hlavačková (v strede) a predsedníčka Zdravotného výboru SLK Zuzana Teremová navrhujú, aby komora určovala, ktorý lekár dostane zmluvu s poisťovňami.
debata (2)

Zdravotným poisťovniam chce diktovať, s ktorými špecialistami majú uzatvoriť zmluvy. Súčasné zazmluvňovanie totiž považuje za netransparentné. Poisťovne aj ministerstvo zdravotníctva považujú návrh komory za neprípustný.

Slovenská lekárska komora navrhuje, aby zdravotná poisťovňa vytvorila miesto a lekára by už dosadila komora na základe vlastného zoznamu. Takto by sa ambulancie podľa nej obsadzovali transparentne. „Zdravotná poisťovňa by zadefinovala počty ambulancií v regiónoch, ale to, ktorý lekár tam bude ordinovať, o tom by už rozhodla komora. Myslíme si, že nikto iný by nemal mať kontrolu nad tým, kde aký lekár pracuje, dokedy a za akých okolností sa dostanete do siete,“ tvrdí prezident komory Marián Kollár.

Kollár poukázal na prípad lekárky, ktorej v roku 2012 ukončila zdravotná poisťovňa zmluvu a dodnes jej nevysvetlila prečo. Takýmto prípadom chce ich organizácia zabrániť. „Napriek tomu, že lekárka disponovala najvyšším vzdelaním v okrese, mala najdlhšiu odbornú prax aj najlepšie technické vybavenie, poisťovňa uzatvorila zmluvu s inou lekárkou, ktorá ani nebola z toho kraja,“ vysvetlila predsedníčka zdravotného výboru komory Zuzana Teremová. Lekárka, ktorá bola v dôchodkovom veku, podľa Teremovej skončila ako nezamestnaná.

Ministerstvo zdravotníctva o zmene, akú navrhuje komora, ani neuvažuje. „Slovenská lekárska komora má jasne stanovené kompetencie v zákone a nevieme si predstaviť, že by mala rozhodovať o tom, ktorý z jej členov bude umiestnený vo verejnej minimálnej sieti a tým pádom ho budú musieť poisťovne zazmluvniť,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Lidinská.

Zdravotné poisťovne tvrdia, že zodpovedajú za zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov, a preto je ich právom vybrať si lekára, s ktorými uzavrú zmluvu. „Je prirodzené, že zodpovednosť za tvorbu siete by mal mať ten, kto zdravotnú starostlivosť financuje, teda zdravotná poisťovňa. V tomto kontexte je filozofia komory lekárov, ktorá by sa chcela v budúcnosti podieľať na obsadzovaní siete špecialistami, neprijateľná,“ dodala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Všeobecná zdravotná, Dôvera aj Union poisťovňa zároveň odmietajú pochybnosti o netransparen­tnosti v zazmluvňovaní špecialistov. Gašparíková upozorňuje, že netransparentné by bolo, ak by komora navrhovala, ktorý lekár dostane zmluvu, pretože zastupuje len necelých 11 percent špecialistov a mohlo by tak dôjsť k uprednostňovaniu členov komory.

Podľa informácií denníka Pravda lekárska komora sa pred časom vyjadrila, že ich cieľom je zazmluvnenie všetkých ambulancií špecialistov, s ktorými má komora mandátnu zmluvu, to znamená, že ich môže zastupovať.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor súčasný model, v ktorom o zaraďovaní a vyraďovaní zo siete rozhodujú len zdravotné poisťovne, nepovažuje za dobrý. Nemala by v ňom však figurovať ani komora. „Nemyslíme, že by takúto kompetenciu mala mať Slovenská lekárska komora, jej hlavnou náplňou má byť odbornosť a etika,“ dodal Pásztor.

Teremová však podotkla, že systém, ktorý navrhujú, je samozrejmosťou v iných krajinách Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zmluvy #slovenská lekárska komora