Skupina sudcov navrhne kandidáta na predsedu NS SR

Skupina sudcov Najvyššieho súdu SR podá návrh s menom kandidáta, ktorý bude súperiť so súčasným šéfom NS SR Štefanom Harabinom o tento post na nasledujúce obdobie. Potvrdila to sudkyňa NS SR Elena Berthotyová zo skupiny sudcov, ktorí podajú návrh kandidáta.

16.04.2014 14:41 , aktualizované: 17:02
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin
debata (8)

Tohto človeka už majú vybraného, jeho meno zverejnia až po oficiálnom podaní kandidatúry. „Sudcovia Najvyššieho súdu SR postavia silného kandidáta, ktorého motívom kandidatúry bude vrátiť spravodlivosť na najvyšší súd a vytvoriť priestor pre slobodu a nezávislosť sudcov,“ povedala Berthotyová.

Do volieb nového predsedu NS SR je zatiaľ prihlásený len jeho súčasný šéf Štefan Harabin, ktorého navrhla sudcovská rada Najvyššieho súdu SR. Ani minister spravodlivosti Tomáš Borec nevylučuje, že nominuje vlastného kandidáta.

Harabin ako predseda Súdnej rady SR voľby vyhlásil na 19. mája. Návrhy kandidátov môžu podávať členovia súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov najvyššieho súdu, sudcovia najvyššieho súdu a minister spravodlivosti až do 28. apríla.

Návrh kandidáta musí obsahovať okrem mena kandidáta aj dátum jeho ustanovenia do funkcie sudcu a dátum jeho pridelenia alebo preloženia na najvyšší súd. Vyžaduje sa tiež podpísaný súhlas kandidáta s kandidatúrou. Návrh kandidáta sa doručuje predsedovi súdnej rady. Predsedu najvyššieho súdu volí súdna rada na verejnom zasadnutí.

Štefan Harabin s kandidatúrou váhal

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi vyprší 22. júna. Zákon mu stanovuje len to, že voľby predsedu musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. Harabin sa dlhodobo vyhýbal odpovedi na otázku, či bude, alebo nebude vo voľbách znova kandidovať.

Argumentoval, že má veľa práce s vedením súdu a touto otázkou sa nezaoberal. Kandidatúru by podľa ostatných vyjadrení zvažoval len v prípade, keby ho vo funkcii chceli sudcovia. „To ešte neznamená, že sa tak rozhodnem,“ povedal 31. marca cez prestávku počas rokovania súdnej rady. Harabin bol do funkcie sudcu ustanovený 1. januára 1983 a na NS SR ho pridelili 1. januára 1993.

Fico kandidovať Harabinovi neodporučil

Premiér a neúspešný prezidentský kandidát Robert Fico (Smer) počas predvolebnej kampane viackrát povedal, že by neodporučil Štefanovi Harabinovi znovu kandidovať na funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR. „Je objektívny fakt, že predseda najvyššieho súdu rozdeľuje súdnictvo. Preto, ak by sa mňa opýtal pán Harabin, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu najvyššieho súdu, tak by som mu povedal, aby nekandidoval, že mu to neodporúčam,“ povedal Fico 22. marca v diskusnom dueli Rozhlasu a televízie Slovenska k prezidentským voľbám.

Kaliňák súhlasí s Ficom, že Harabin by nemal kandidovať za šéfa NS

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) zdieľa názor premiéra Roberta Fica (Smer): „Výborne, súhlasím s jeho názorom,“ povedal minister vnútra.

Nomináciu Štefana Harabina sudcovskou radou jeho domovského súdu nechce minister komentovať, lebo do rozhodnutí iných orgánov, ešte k tomu aj nezávislých, mu podľa vlastných slov neprináleží hovoriť. „Keby som ja niekde nominoval, tak sa k tomu vyjadrím.“

Kaliňak nevie posúdiť, či by to mal byť minister spravodlivosti a prípadne len on, kto by navrhol kandidáta na predsedu NS SR. Na druhej strane hovorí, že by mal byť nejaký konsenzus, lebo šéf tohto súdu je tým, kto by mal pretláčať myšlienky pri reforme justície, platné na sudcov. „Mal by to byť človek, ktorého tí sudcovia sú naozaj ochotní rešpektovať a na druhej strane musí mať určitú autoritu,“ dodal.

NOVA odštartovala petíciu proti Štefanovi Harabinovi

Petičnú akciu proti znovuzvoleniu Štefana Harabina do funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR v stredu pred budovou najvyššieho súdu odštartovala strana NOVA.

„Považujem aj za prejav dehonestácie všetkých sudcov, že prišiel návrh zo sudcovskej rady najvyššieho súdu na kandidatúru Štefana Harabina. Štefan Harabin je synonymom krivenia práva a spravodlivosti na Slovensku. Tak ho vníma prevažná väčšina občanov Slovenska. Preto sa musel skryť počas predvolebnej prezidentskej kampane, aby nekazil volebnú kampaň Robertovi Ficovi,“ povedal líder NOVA Daniel Lipšic.

Po Veľkej noci spustia petičnú akciu s názvom Nechceme sa za súdnictvo červenať aj v regiónoch.

„Vyzývame preto Súdnu radu SR, aby zastavila devastáciu justície a zabránila opätovnému zvoleniu Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR. Zároveň vyzývame prezidenta SR, aby v prípade predloženia návrhu súdnou radou sa zdržal prekročenia svojich právomocí a vymenovanie nového predsedu najvyššieho súdu ponechal svojmu nástupcovi, ktorý bude úradujúcou hlavou štátu v čase, keď sa Štefanovi Harabinovi skončí funkčné obdobie,“ píše sa v dokumente.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #kandidatúra #Štefan Harabin