O kauze Duckého zmeniek znovu rozhoduje krajský súd

Pätnásťročný spor o Duckého zmenky v hodnote 350 miliónov českých korún (12,7 milióna eur) pokračoval v stredu pojednávaním na Krajskom súde v Bratislave. V spore vystupuje terajší vlastník zmeniek, cyperská spoločnosť Stroden Management Limited, ktorá žiada od SPP zaplatenie 350 miliónov českých korún zo zmeniek. Tie vydal ešte v roku 1998 vtedajší šéf plynární Ján Ducký. Zmenky prebral Stroden v roku 2004 od Union banky.

16.04.2014 16:00
debata (1)

Právny zástupca Strodenu požiadal súd, aby ponechal v platnosti vydaný zmenkový platobný rozkaz na vyplatenie sumy a priznal právo na náhradu trov konania. Advokát tvrdil, že SPP v námietkach počas procesu rieši svoje bývalé vedenie. Hovoril tiež, že žalobca nikdy nekonal na škodu SPP, čoho dôkazom je podľa neho aj vyplatenie zmenkovej sumy vyše 324 miliónov českých korún.

Právna zástupkyňa SPP na súde vyhlásila, že Union banka vedela o zmluve k zmenkám, ktorá bola údajne fiktívna a plynárom tak chcela uškodiť. „Zmenkám nebol priradený žiadny účel. Toto konanie v Union banke je na škodu vystavovateľa,“ povedala. Sudkyňa musela viackrát oboch právnych zástupcov napomenúť, aby nediktovali do zápisnice veci, ktoré sú už súdu známe.

Advokátka tiež dala zaprotokolovať, že ešte v roku 2008 sa právny zástupca žalobcu vyjadril, že Union banka vedela o podvodnom konaní voči SPP. Právny zástupca to odmietol. Podľa neho nepriznal vedomosť o neplatnosti kúpnej zmluvy, len citoval námietky SPP, ktoré s pojmom podvod narábalo.

Právnička SPP požiadala súd, aby zrušil platobný zmenkový rozkaz. Dôkazy už dopĺňať nechce. Advokát Strodenu žiadal odročiť pojednávanie, aby mal čas reagovať na vyjadrenia zástupkyne plynární. Sudkyňa napokon pojednávanie odročila na neurčito s tým, že do dvoch týždňov sa má advokát Strodenu vyjadriť aj k tomu, či chce doplniť dôkazy.

História sporu

Spor má dlhšiu genézu. V septembri 1998 generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Ján Ducký vystavil päť zmeniek v prospech SEZOOS Group, akciovej spoločnosti so sídlom v českom Vsetíne. Zmenky od SEZOOS Group za vyše 324 mil. českých korún získala Union banka.

Jána Duckého 11. januára 1999 zastrelili.

SPP odmietol zaplatiť Union banke údajný dlh vyplývajúci zo zmeniek. Krajský súd v Bratislave neskôr vydal zmenkový platobný rozkaz, ukladajúci SPP zaplatiť Union banke 350 miliónov českých korún spolu so šesťpercentným úrokom, žalovaná spoločnosť sa odvolala.

Prvostupňový rozsudok potvrdil v odvolacom konaní Najvyšší súd SR. Rozhodnutie priznávajúce nárok Union banke tak nadobudlo právoplatnosť. Banka podala návrh na exekúciu, ale exekučné konanie bolo zmarené, keďže dlžník neustále namietal zaujatosť sudcov.

V decembri 2002 podal generálny prokurátor mimoriadne dovolanie proti rozhodnutiam prvostupňového a odvolacieho súdu, ktoré priznávali Union banke nárok na zaplatenie súm zo zmeniek. Dovolací senát najvyššieho súdu potom odložil vykonateľnosť týchto rozsudkov a vec vrátil krajskému súdu. Päť vlastných zmeniek v júli 2004 získal Stroden Management limited. Jeho zástupca požiadal Krajský súd v Bratislave, aby pokračoval v konaní o zmenkách.

Generálny riaditeľ SPP oznámil tejto firme, že spoločnosť sa pridŕža stanoviska slovenskej vlády, podľa ktorého boli zmenky neplatné, keďže boli vydané podvodným spôsobom. Správkyňa konkurznej podstaty Union banky ako aj Stroden sa sťažovali medzičasom na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý však ich sťažnosť v novembri 2010 zamietol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Duckého zmenky #Ján Ducký