Rekonštrukcia vlády sa nateraz nečaká

Rekonštrukcia vlády v jej polčase je zatiaľ otvorená, ale skôr nepravdepodobná. V stredu uplynul termín, dokedy mali ministri predložiť hodnotenia svojich rezortov premiérovi Robertovi Ficovi.

17.04.2014 09:00
vláda, ministri Foto: ,
Ministri mali do stredy predložiť hodnotenia svojich rezortov premiérovi Robertovi Ficovi. Na snímke stredajšie zasadnutie vlády.
debata (19)

Či zo správ vyplynie aj zámer premiéra vymeniť niektorých členov kabinetu, je neisté. Podľa informácií Pravdy zmeny vo vláde teraz nebudú. „Je prirodzené, že v polčase vládnutia majú ministri predložiť odpočet plnenia programového vyhlásenia, ako aj plán plnenia úloh na ďalšie dva roky,“ uviedla hovorkyňa vlády Beatrice Szabóová.

Ministri sa po stredajšom rokovaní vlády nechceli vyjadrovať o pravdepodobnosti rekonštrukcie kabinetu. Podľa nich je to vec premiéra. „Nič sa nedá vylúčiť,“ poznamenal neurčito podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa ministra práce Jána Richtera ide o právomoc predsedu vlády a on ju bude rešpektovať. Minister dopravy Ján Počiatek vyhlásil: „Každý minister by mal byť pripravený dať odpoveď na to, čo urobil, a čeliť následkom toho, čo to bude znamenať.“ Jasnú odpoveď, či naopak boli ministri spokojní s premiérom, dal minister hospodárstva Tomáš Malatinský: „Šéfov nekritizujem.“

Zatiaľ sa vážnejšie kreslo nezatriaslo ani pod jedným ministrom. Situácia je navyše špecifická aj tým, že vláda je stranícky jednofarebná. Sú v nej však aj nestraníci, ktorými sú minister hospodárstva Tomáš Malatinský, minister spravodlivosti Tomáš Borec, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Podľa politológa Michala Horského nad členmi vlády sa politické nebo zamračilo. „Hoci nikto v jednofarebnej vláde nečaká, že budú lietať hromy-blesky, predsa len z tohto mraku by malo zapršať. Aj v iných krajinách vlády vo svojom polčase očakávajú isté oživenie a malo by k tomu prísť aj u nás. Premiér tak môže urobiť odvolaním niektorých ministrov. Dúfajme, že sa nezastaví iba pri nečlenoch Smeru,“ komentoval prípadné zmeny Horský. Nevylúčil, že by mohlo prísť k výmene na niektorých postoch tak, že by si napríklad kreslá vymenili ministri školstva a kultúry. „Rozpoltenú stranícko-politickú scénu akékoľvek zmeny vo vláde neuspokoja, ale občanovi môžu dať istú nádej,“ mienil politológ.

Podľa sociológa Martina Slosiarika vyvodenie zodpovednosti voči niektorým ministrom môže byť prijaté pozitívne nielen u voličov Smeru. „Nemusí to byť vnímané tak, že by Smer išiel po nových voličoch. Skôr by to bol krok voči širšej verejnosti, že nikto si nemôže byť istý svojou pozíciou, ak je systém orientovaný na výkon, a keď sa nedosahuje, tak sú vyvodené dôsledky,“ usúdil sociológ. Podľa neho niektoré rezorty sú ťažké, a hoci sa aj minister snaží, väčšina verejnosti je automaticky negatívne nastavená, lebo očakáva, že sa rýchlo zníži nezamestnanosť, pribudnú nové pracovné miesta a že lieky zlacnejú. „V takom prípade, keď aj ministra vymeníte, tak to nebude zo strany verejnosti vnímané negatívne, ale ak je to silný hráč v rámci straníckych štruktúr, tak to môže znamenať vnútorný rozpor vo vládnej strane,“ zhodnotil sociológ.

Niektorí oslovení ministri hovorili najmä o tom, čo sa im podarilo. „Tých úloh je u nás takmer 100, ktoré sme plnili, a časť z nich, viac ako 70 percent, je už splnených. Niektoré veci sú rozložené na štyri roky,“ vravel minister vnútra Kaliňák. Určite je spokojný s dobrými číslami dopravnej nehodovosti alebo so znížením dennej kriminality, ako sú krádeže vozidiel či krádeže vlámaním do bytov. Hoci je podľa neho nálada v médiách viac ako negatívna, tak situácia sa v porovnaní s dvomi či štyrmi rokmi na Slovensku zlepšila. Kaliňák doterajšie výsledky vládnutia prirovnal k stredajšiemu počasiu: „Je pekne, sem-tam ešte mráčik.“ Minister práce Richter uviedol, že bez ohľadu na list premiéra mal rozpracované úlohy na 120 stranách a má presný odpočet každej úlohy programového vyhlásenia. Do budúcna za prioritu priorít označil zamestnanosť.

Ministerka zdravotníctva Zvolenská „je na dva roky svojej práce v rezorte pyšná“. „Bude to dlhé a splnili sme toho veľa,“ komentovala hlásenie pre premiéra. Konkrétnejšia však nechcela byť. Jednou z veľkých zmien v rezorte malo byť zavedenie jednej zdravotnej poisťovne. Celý proces však stojí, pretože vláde chýbajú zdroje na odkúpenie vlastníckych podielov v súkromných poisťovniach, resp. na ich možné vyvlastnenie. „To, čo sme všetko mohli splniť, sme splnili. Sme pripravení. Tá otázka je ohľadne financií,“ komentovala zavedenie jednej poisťovne.

Asi najsebakritickejší bol minister hospodárstva Malatinský. „Ja som väčšinou so sebou nespokojný,“ podotkol. Priznal, že mu napríklad premiér vyčítal, že by Slovensko mohlo byť vyššie v rebríčku podnikateľského prostredia jednotlivých krajín. Túto otázku rozoberali s premiérom aj v stredu na rokovaní vlády. „Povedal som mu, že to nie je otázka jedného ministra. To je vizitka celej vlády a je tam mnoho rezortov, ktoré musia zabrať, aby sme sa v rebríčku posunuli vyššie,“ uzavrel minister Malatinský.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ministri