Dôstojník slovenskej armády je podozrivý zo špionáže pre Rusko

Vyšší dôstojník, pracujúci na Generálnom štábe ozbrojených síl, by mal byť podozrivý zo špionáže. Ako informovala televízia Markíza, muž mohol prichádzať do styku s tajnými materiálmi Európskej únie či NATO. Podozrivý major by mal pracovať na odbore medzinárodnej spolupráce generálneho štábu. Televízia Markíza pozná aj meno podozrivého muža, ale pre prezumpciu neviny sa ho rozhodla nezverejniť.

17.04.2014 22:00
debata (260)

Vojenskí tajní sledovali muža podľa Markízy dlhšie, približne dva roky, a svoje aktivity mal zvýšiť práve v tomto období – v čase ukrajinskej krízy. Minulý týždeň mu údajne zhabali pracovné dokumenty aj pracovný počítač.

Zdroj televízie hovorí, že citlivé informácie poskytoval Ruskej federácii. Vo väzbe zrejme nie je. Do práce nechodí. Televízia Markíza poslala otázky aj na ministerstvo obrany, rezort ani jednu informáciu nepoprel.

„Môžeme ubezpečiť, že príslušné zložky ministerstva obrany dlhodobo a zodpovedne monitorujú všetky bezpečnostné hrozby, ktoré by mohli ohroziť alebo narušiť obranyschopnosť našej krajiny,“ povedala pre Markízu hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková s tým, že pri zistení hrozieb postupujú v súlade so zákonom. To podľa hovorkyne osobitne platí v čase ukrajinskej krízy.

Prípad by sa mal dostať aj na program parlamentného branno-bezpečnostného výboru. Poslanec za SDKÚ Martin Fedor požiadal ministra obrany o správu k tomuto prípadu.

260 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špión #Ozbrojené sily SR #Generálny štáb ozbrojených síl #dôstojník