Iniciátorov petície na podporu biskupa Bezáka nuncius neprijal

Odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka by mal prijať v júni na audiencii pápež František. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii oznámili iniciátori petície na podporu Bezáka. Svätý Otec mal podľa nich prijať Bezáka už začiatkom mája, ale pre jeho náročný pracovný program sa stretnutie presunulo na jún.

24.04.2014 12:20 , aktualizované: 13:21
Anton Srholec, Róbert Bezák Foto: ,
Páter Anton Srholec na tlačovej besede pri príležžitosti odovzdania medzinárodnej petície za rehabilitáciu arcibiskupa Róberta Bezáka zástupcom Apošštolskej nunciatúry na Slovensku.
debata (87)

Český kardinál Miroslav Vlk už 13. marca povedal, že ak sa bude odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák kajať, prijme ho pápež František. Svätý Otec to podľa neho naznačil v rozhovore s českými biskupmi, ktorí ho prosili, aby Bezáka prijal. Kardinál Vlk to povedal pre český internetový portál chrisnet.cz.

Vlk tak v marci potvrdil informácie z 10. januára, podľa ktorých sa pápež František s Bezákom nestretne, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie. Bezákovi to na stretnutí mal oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet.

Biskupa Bezáka má v júni prijať pápež, tvrdia iniciátori petície

Podľa českého kardinála Bezák zaujíma k celej veci kritickejší postoj a uznáva aj určité chyby. „Pokiaľ vraj takýto kajúci postoj Bezákovi vydrží, môže ho prijať i pápež František, ktorý v rozhovore s českými biskupmi niečo také naznačil,“ povedal kardinál, podľa ktorého by pri tom stretnutí malo zaznieť kajúce ospravedlnenie.

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka.

Petíciu na podporu Bezáka sa na nunciatúre nepodarilo odovzdať

Skupine iniciátorov petície za rehabilitáciu odvolaného trnavského arcibiskupa sa podpisy veriacich na apoštolskej nunciatúre v Bratislave napokon odovzdať nepodarilo. Iniciátori petície vyzbierali 3 435 podpisov od ľudí z 39 krajín. Do nunciatúry ich nevpustili. Podľa jej stanoviska sa totiž majú obrátiť na kompetentné cirkevné autority v Rakúsku, keďže organizátori petície sú z Rakúska. To znamená, že sa majú obrátiť na apoštolskú nunciatúru v Rakúsku.

Ako povedal hovorca iniciátorov Rudolf Mayerhofer-Sebera, organizátori napísali na slovenskú nunciatúru žiadosť o prijatie. Nunciatúra im však písomne odpovedala, že ich neprijme. Apoštolský nuncius Mario Giordana im odpísal, že čo sa týka akéhokoľvek objasnenia toho, čo sa deje v cirkvi, je dôležité obrátiť sa na kompetentné cirkevné autority vlastnej krajiny. „Napriek tomu sme sa pokúsili odovzdať petíciu nunciovi,“ konštatoval Mayerhofer-Sebera s tým, že kontaktovali aj rakúskeho nuncia, ktorý ich odmietol podporiť a posunúť petíciu do Vatikánu zodpovedným.

Hans Peter Hurka z platformy Wir sind Kirche -... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Bezák, petícia Hans Peter Hurka z platformy Wir sind Kirche - My sme cirkev (v popredí) na tlačovke pri príležžitosti odovzdania medzinárodnej petície za rehabilitáciu arcibiskupa Róberta Bezáka zástupcom Apošštolskej nunciatúry na Slovensku.

Petíciu zorganizovala skupina štyroch spriatelených rodín z okolia Viedne. Podporu im poskytla aj farnosť redemptoristov vo Viedni a tiež rakúska iniciatíva Wir sind Kirche. Podľa Mayerhofer-Sebera organizátori pôvodne dúfali, že podpisov pod petíciou bude viac. Očakávali 10 000. Pod petíciou sú podľa neho podpísaní jednoduchí ľudia, rehoľníci, ale aj teológovia či pracovníci charity. Pripomenul tiež, že na Slovensku podobnú petíciu podpísalo približne 15 000 ľudí. Keďže sa im ju nepodarilo odovzdať na Slovensku, zvážia jej zaslanie do Vatikánu. Chcú ju tiež odovzdať generálnemu predstavenému redemptoristov, ktorej členom je aj arcibiskup Bezák.

Srholec: Konferencia biskupov bola málo solidárna

Petíciou chceli iniciátori upozorniť na neobjasnené odvolanie Bezáka a dosiahnuť jeho verejnú rehabilitáciu. Zasadzujú sa tiež za dodržiavanie ľudských práv v katolíckej cirkvi a podporujú pápeža v snahe o očistu. Podľa Hansa Petra Hurku bezdôvodným odvolaním Bezáka bola zranená ľudská dôstojnosť, pretože k ľudskej dôstojnosti patrí aj právo vyjadriť sa k obvineniam. „Cirkevné vedenie toto Bezákovi neumožnilo,“ zdôraznil. Podľa neho Bezák si zaslúžil solidaritu slovenských biskupov, tí však prijali rozhodnutie o jeho odvolaní.

Slovenský katolícky kňaz Anton Srholec podporuje petíciu, aby sme sa na Slovensku o desať rokov nemuseli hanbiť, že sa nikto nezastal biskupa, ktorý bol bezdôvodne zosadený.

Pripomenul, že za komunizmu tí, ktorí sa zastali prenasledovaných biskupov a kňazov, skončili vo väzení. „Róbert Bezák by mal byť stredobodom našej pozornosti, lebo včera on a zajtra ja,“ vyhlásil Srholec. Konferencia biskupov Slovenska bola podľa neho s Bezákom málo solidárna. „Majú srdcia plné lásky, hlavy teologického vzdelania, ale neboli solidárni,“ dodal. Bývalý katolícky kňaz Miroslav Kocúr vidí za odvolaním Bezáka svojvoľné konanie vatikánskej byrokracie. „Rozhodnutie bolo prijaté po osočujúcich klamstvách informátorov,“ vyhlásil s tým, že Vatikán sa dotkol cti obľúbeného biskupa.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Róbert Bezák #kardinál Miroslav Vlk