Málo žien v IT? Odrádza ich matematika a 'divní' muži

Nudní, okuliarnatí a zhrbení nad klávesnicou. Takto si dievčatá predstavujú "ajťákov". Predstava, že by s nimi mali študovať, ich odrádza natoľko, že zo štúdia informatiky cúvnu.

24.04.2014 17:28
STU, Pavol Čičák Foto: ,
Dekanovi fakulty Pavlovi Čičákovi sa šikovné dievčatá „hekli“ do počítača.
debata (18)

Okrem toho si neveria a programovanie považujú za príliš stereotypné. Vyplýva to z prieskumu, ktorý medzi dievčatami robila Slovenská technická univerzita v Bratislave. Na Slovensku chýba asi 10-tisíc informatikov a v únii sa toto číslo priblíži k miliónu. Mnohé špecializácie sú pri tom pre dievčatá ako stvorené, aj preto sa školy a firmy snažia prilákať ich na toto štúdium.

„Počet dievčat na fakultách technických smerov je nízky. Často sa pýtajú, či zvládnu matematiku a zapadnú do prevažne mužského kolektívu. Okrem toho prevláda predstava, že informatika je len programovanie. Je to však celé spektrum profesií, ktoré sa vďaka informatike dajú vykonávať. Svoje robí aj okolie, keďže výber povolania ovplyvňuje rodina či priatelia,“ hovorí Petra Kotuliaková, koordinátorka združenia Aj Ty v IT, ktoré vzniklo na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Z celkového počtu študentov tu dievčatá tvoria len tri percentá.

Univerzita sa zapojila do projektu Girl's Day, ktorý ich má pritiahnuť k informatike. Podniky a školy v 16 európskych krajinách si každý rok vyhradia jeden deň, keď dievčatám vo veku 14 – 18 rokov predstavujú prácu v IT sektore. Do priestorov STU prišlo včera takmer 40 nádejných informatičiek, študentiek stredných škôl, ktoré oslovila táto akcia na fakulte informatiky.

„Také množstvo dievčat na fakulte si ani nepamätám,“ zavtipkoval Pavel Čičák, dekan fakulty informatiky. Myslí si, že pred technikou a počítačmi majú zbytočný rešpekt. „Je to škoda, keďže napríklad v oblasti grafiky majú lepší cit. Sú dôslednejšie a precíznejšie. Nevidia len technickú stránku veci, ale aj vizuálnu,“ povedal dekan.

V rámci workshopu na univerzite sa záujemkyne mohli nabúrať do počítača dekana a vymazať z neho niekoľko súborov. Taktiež si mohli prečítať čat ich kamarátky na vedľajšom počítači. Študenti sa im snažili ukázať, že informatika je zaujímavá, no dá sa ľahko zneužiť. Povodili ich po fakulte, predstavili im ženy informatičky a rozprávali sa s nimi o ich profesii.

Študenti STU v Bratislave na Fakulte... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
STU, FIIT, informatika, študent, vysoká škola Študenti STU v Bratislave na Fakulte informatiky a informačných technológií.

Štúdium na informatike možno zláka 17-ročnú Betku z Miloslavova. Vzor má v rodičoch, ktorí programujú a živo sa zaujímajú o technické vymoženosti. „Nie som ešte úplne rozhodnutá. Musím sa popýtať na podmienky prijatia, na akej úrovni treba ovládať programovacie jazyky a čo všetko musím vedieť. Najbližšie mám ku grafike. Otec mi sľúbil, že so mnou bude riešiť príklady a uvidí, či na to mám,“ vysvetľuje. Chlapčenský kolektív jej neprekáža, keďže, ako tvrdí, s dievčatami si až tak nerozumie.

Osemnásťročná Katka z Bratislavy by bola radšej psychologičkou. „Mám rada hlavolamy, kombinovanie, keď môžem vyriešiť nejaký problém. Ľudia sú pre mňa najväčšou záhadou, preto, ak by ma prijali, vybrala by som si skôr psychológiu. Ale ani informatika nie je zlá, venovala by som sa grafike. Musela by som však popracovať na matike,“ dodala. O tom, aby dala prednosť informatike pred psychológiou, ju nepresvedčil ani fakt, že nástupné platy v IT sú dvojnásobkom priemerných a s pribúdajúcimi skúsenosťami stúpajú.

Keď absolvent univerzity Jaroslav Abaffy, ktorý dnes pracuje v súkromnej firme, nastupoval do prvého ročníka, z tisícky študentov boli len tri dievčatá. „Chlapci sa ich snažili zaujať a byť lepší. Pretože dievčatá sú väčšinou šikovnejšie. Ostatní na nich mali narážky a to ich motivovalo k lepším výsledkom,“ spomínal. Podľa neho prítomnosť samých mužov poznačí aj dievčatá. „Vidno na nich, ako sa im mení humor. Na začiatku sú citlivé na rôzne poznámky, ale potom sa už chytia. Problém majú skôr s hľadaním chalana informatika, ak sú od neho múdrejšie,“ popisuje vtipné úskalia štúdia.

Ak sú v ročníku len chlapci, je im podľa dekana jedno, ako sa vyjadrujú. „Stačí však, aby tam prišlo jedno dievča a sú decentnejší a kultúrnejší. Aj keď na začiatku si dievčina ťažšie buduje rešpekt, postupne si na ňu zvyknú. Je zaujímavé vidieť, ako sa chlapci zamýšľajú nad jej názormi a inými uhlami pohľadu,“ podotkol Čičák.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #STU