Projekt sčítania obyvateľstva z roku 2011 je na konci

Projekt posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2011 je na konci. Poslednou fázou bolo splnenie medzinárodných záväzkov. „Štatistický úrad odoslal komplexné informácie zo sčítania do Eurostatu,“ oznámila na tlačovej besede predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

25.04.2014 14:20
debata (1)

Dodala, že vlani poslali 104 tabuliek do Organizácie spojených národov. Išlo najmä o ekonomické údaje. Vybrané dáta poskytli minulý rok tiež Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

O údaje je veľký záujem

Podľa Benkovičovej je o údaje zo sčítania stále veľký záujem. „Denne vybavujeme požiadavky odbornej aj laickej verejnosti,“ povedala. Od zverejnenia prvých výsledkov zo sčítania, teda od februára 2012, vydali naši štatistici 12 samostatných publikácií. Tento rok ešte vydajú analytickú publikáciu, štatistický lexikón obcí a dve ďalšie brožúry.

Populácia starne, menej ľudí sa sobáši

Štatistický úrad v piatok predstavil aj niektoré trendy, ktoré vyplývajú z porovnania posledných sčítaní a ktoré vychádzajú z údajov, ktoré sa nedajú získať inak než sčítaním. Aj posledné sčítanie napríklad potvrdilo proces starnutia slovenskej populácie.

Za desať rokov stúpol priemerný vek obyvateľov Slovenska o 2,4 roka a dosiahol takmer 39 rokov. „Rovnako pokles osôb v predproduktívnom veku z 19 na 15 percent a zvýšenie podielu obyvateľov v poproduktívnom veku z 11 na 13 percent tento fakt potvrdzujú,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

V štruktúre podľa občianstva je trendom mierny rast počtu obyvateľov s iným ako slovenským štátnym občianstvom, pričom sa zvýšila aj početnosť ľudí s dvojakým občianstvom.

Štatistici zaznamenali z posledného sčítania aj pokračovanie trendu znižovania podielu zosobášených ľudí. Na druhej strany sa zvyšuje podiel rozvedených.

Medzicenzové porovnanie tiež ukázalo progresívny rast vysokoškolsky vzdelaného obyvateľstva (z osem percent na 14 percent).

Podľa údajov zo sčítania klesá počet aj podiel úplných rodín. „Pokračuje tiež trend znižovania početnosti rodín, ktoré sú založené na trvajúcom manželstve partnerov a zvyšuje sa počet rodín založených na kohabitácii,“ skonštatovala Podmanická. Od roku 2001 do roku 2011 sa zvýšil počet neúplných rodín na Slovensku o viac ako štvrtinu.

Budúce sčítanie obyvateľstva budú možno robiť inak

Budúce sčítanie obyvateľstva, ktoré by malo byť v roku 2021, sa bude možno robiť inak než doteraz. Štatistický úrad už začína riešiť, akú formu bude mať najbližšie sčítanie.

„Potrebujeme sčítanie, ktorým dosiahneme zníženie záťaže respondentov a zabezpečenie ochrany ich súkromia,“ povedala na piatkovej tlačovej besede generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková. „Je jasné, že sčítanie na Slovensku musí prejsť transformáciou, príčinou je najmä to, že ochota spolupráce obyvateľstva sa znižuje,“ uviedla.

Predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová dala zriadiť expertnú skupinu, ktorá bude hľadať najlepší spôsob pre budúci cenzus. V skupine budú okrem štatistikov aj demografi, sociológovia a ekonómovia. „Dve tretiny by mali tvoriť ľudia z externého prostredia,“ povedala Benkovičová. Skupina by mala začať fungovať od septembra.

Štatistický úrad sa predbežne prikláňa ku kombinovanému modelu sčítania, ktorý používajú mnohé krajiny. Pri takom sčítaní sa okrem tradičného zberu údajov od ľudí využívajú registre štátnych inštitúcií, prípadne sa urobí sčítanie len vzorky obyvateľstva.

Kombinované sčítanie má však podľa Benkovičovej viaceré limity. Otázny je podľa nej najmä stav našich registrov, ktoré si každá inštitúcia robí pre vlastný účel. „V registroch nie je celá populácia a registre nie sú vzájomne prepojené,“ konštatuje Benkovičová.

Pracovná skupina má preto preskúmať, do akej miery sa dajú registre u nás využiť pri sčítaní. Pri kombinovanom sčítaní je podľa Ivančíkovej nevýhodou tiež náročnosť spracovania.

„Vyžaduje si väčší čas na spracovanie, lebo treba spraviť integráciu zdrojov,“ ozrejmila. Výhodu tradičného spôsobu vidí šéfka štatistikov Benkovičová napríklad v tom, že sa pri jeho uplatnení dajú poskytnúť informácie aj najmenším obciam.

Ako bude vyzerať budúce sčítanie, by mohlo byť jasné koncom roka 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie ľudu