Je najvyšší čas, aby u nás bolo cvičenie NATO, hovorí Fedor

Je najvyšší čas, aby sa na Slovensku uskutočnilo cvičenie spojeneckých síl NATO s našimi vojakmi, tvrdí v súvislosti so situáciou na Ukrajine bývalý minister obrany a poslanec NR SR Martin Fedor (SDKÚ).

25.04.2014 16:16
Martin Fedor, SDKÚ Foto: ,
Martin Fedor
debata (258)

„Myslím si, že je nevyhnutné, aby Aliancia vyslala signál o svojej pripravenosti brániť svoje záujmy a svojich členov. Preto je potrebné, aby všetci jej členovia, ale najmä štáty, ktoré s Ukrajinou, teda krízovou oblasťou, priamo susedia, ukázali pripravenosť a odhodlanosť,“ povedal Fedor.

Pripomína, že Slovensko ešte nemalo na svojich hraniciach bezpečnostnú hrozbu takého rozsahu ako je terajšia kríza na Ukrajine.

„Je to susedný štát a hrozí, že vojnový konflikt nebude niekde ďaleko od územia členov NATO, ale v bezprostrednej blízkosti – u nášho suseda,“ poznamenal Fedor. Preto podľa neho musí NATO ukázať, že to myslí s ochranou území svojich členských štátov vážne.

Okrem toho považuje za dôležité, aby si aj naše ozbrojené sily a ostatné bezpečnostné zložky precvičili široké spektrum možností a schopností svojich jednotiek reagovať na prípadné rozšírenie Ukrajinskej krízy.

Cvičiť by mali aj reakciu na „mäkší“ typ možných problémov, napríklad zvládanie migračných vĺn, ale aj primárnu úlohu armády, ktorou je obrana územia našej vlasti. „Samozrejme, že nechcem strašiť a maľovať čerta na stenu, ale radšej byť pripravený, ako potom prekvapený,“ dodal Fedor.

Podľa Fedora by sme si mali brať príklad z Čechov

„Ozbrojené sily SR, ako súčasť systému obrany Slovenskej republiky, sú pripravené adekvátne reagovať na vzniknutú situáciu v zmysle platnej legislatívy,“ odpovedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková na otázku, či rezort pripravuje objekty ozbrojených síl pre prípad, že by tam boli rozmiestnené spojenecké jednotky.

Fedor sa pozastavil nad tým, že naše ministerstvo obrany mlčí o tom, akým spôsobom by bolo Slovensko schopné prispieť do spoločnej obrany NATO pri Ukrajinskej kríze.

Poukázal na to, že napríklad český minister obrany otvorene hovorí o tom, aké typy jednotiek by mohla poskytnúť česká strana spojencom. „Otvorenejší postoj ministerstva obrany a našej vlády by bol v tomto smere užitočný,“ myslí si Fedor.

Končiaci šéf armády Peter Vojtek v pondelok ubezpečoval, že Slovensko v súvislosti so situáciou na Ukrajine veľmi úzko komunikuje s bruselskou centrálou NATO ako aj partnerskými štátmi zoskupenia V4 a prijíma adekvátne kroky, ale nekonkretizoval ich. Podľa Vojtekových slov majú pripravené také opatrenia, aby vedeli reagovať.

„Nebudem vám hovoriť počty vojakov, útvary, miesta, kde predpokladáme zásah. Myslím si, že všetci chápeme prečo,“ poznamenal.

Všetko podľa Vojteka závisí od toho, aká situácia prípadne nastane. Pripravujú celé spektrum reakcií, majú viacero scenárov.

Vojtek zriadil aj svoj poradný orgán, ktorý denne analyzuje všetky požiadavky. „Upravujeme plány, pripravujeme k tomu samozrejme aj cvičenia, kontrolujeme techniku, dávame dokopy všetky možné operačné plány a nasadenia, ktoré by prichádzali do úvahy,“ vysvetľoval Vojtek.

Fedor si myslí, že vláda by mala jednoznačne povedať, či je Slovensko jedinou susednou krajinou Ukrajiny, ktorá nepotrebuje precvičovať svoje jednotky a ich súčinnosť so spojencami v tomto kritickom období.

„Alebo sa považujeme za integrálnu súčasť obrannej Aliancie a že treba cvičiť,“ dodal. Teraz by bolo podľa Fedora viac ako žiaduce, aby sme požiadali Alianciu o precvičenie možných scenárov, ktoré môžu v súvislosti s krízou nastať.

Prezident Ivan Gašparovič zatiaľ nevidí dôvod, aby k nám prišli vojská NATO. Slovensko je podľa hlavy štátu schopné zabezpečiť si v súčasnej situácii svoje územie.

Rasmussen ohlásil posilňovanie síl NATO v regióne

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen minulú stredu vyhlásil, že Aliancia okamžite posilní svoje sily v regióne. Ako povedal, nasadených bude „viac lietadiel, viac lodí a viac pozemných síl“.

Šéf NATO zdôraznil, že cieľom je odstrašenie a zníženie napätia v súvislosti s agresívnym konaním Ruska.

Napríklad poľské bezpečnostné sily už v stredu začali prvé veľké cvičenie za posledné desaťročia, počas ktorého evakuovali ministerstvo vnútra vo Varšave a zachraňovali troch cudzincov akože zranených pri havárii vrtuľníka.

V Poľsku by sa mali rozmiestniť aj pozemné sily USA, ktoré tam budú cvičiť.

Poliaci majú „iný vzťah“ k Rusku, myslí si Kaliňák

Minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní slovenskej vlády v stredu konštatoval, že o konkrétnom cvičení na Slovensku ministri nehovorili. Krajiny na sever od nás podľa neho majú inú „historickú základňu“ vo vzťahu k Rusku a NATO sa podľa jeho slov teraz najviac sústreďuje na pobaltské štáty.

V južnej časti hraníc s Ukrajinou, kde je Slovensko a Maďarsko, je podľa neho určite nižšia miera ohrozenia.

Kaliňák však hovorí, že on sa teší každému cvičeniu na Slovensku. Prikladá im veľký význam, lebo tam dochádza k spoločnému výcviku spôsobilostí a dáva možnosť jednotkám prispôsobiť sa aktuálnym ohrozeniam.

„To môže byť na programe aj teraz. A už bez ohľadu na to, aká krajina bude predmetom cvičenia, tak je predpoklad, že sa na ňom zúčastnia aj iné krajiny,“ dodal minister vnútra.

Pre prípadné cvičenie neexistujú ohlasovacie lehoty.

258 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Ukrajina #Martin Fedor