Na Slovensku si pripomenieme výročie vstupu do EÚ v 10 mestách

Desiate výročie vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) si pripomenieme v desiatich mestách po celej krajine.

26.04.2014 12:08
debata (22)

„Podujatia sa začínajú 30. apríla v Bratislave, pokračujeme 7. mája v Banskej Bystrici, 9. mája v Košiciach a 16. mája v Žiline,“ povedal vedúci zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek. Program v týchto mestách EK organizuje spolu s rezortom diplomacie a Európskym parlamentom (EP).

Obyvateľov miest čakajú vystúpenia hudobných skupín, predstavenia detských tanečných a speváckych súborov či rôzne súťaže. Ministerstvo zahraničných vecí tiež 30. apríla s podporou EK a EP usporiada galarecepciu v historickej budove SND v Bratislave. Začlenenie Slovenska do EÚ si na spoločenskom podujatí pripomenie približne 540 osobností politického, spoločenského, kultúrneho a športového života zo Slovenska aj zahraničia.

Ďalšie akcie chce v priebehu mája EK robiť aj v Prešove, Spišskej Novej vsi, Poprade, Nitre, Trenčíne a v Komárne. „Hlavný cieľ je pripomenúť si desať rokov v EÚ, ukázať ľuďom, čo nám to prináša, diskutovať s nimi, ako by sa to dalo ešte zlepšiť,“ dodal Chrenek.

Podujatiami podľa neho zároveň upozornia na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu. Naposledy si Slovensko volilo europoslancov v roku 2009, k urnám vtedy prišlo menej ako 20 percent.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ