Vstup do EÚ Slovensko oslávi v štyroch mestách

Na oslavy 10. výročia vstupu Slovenskej republiky do EÚ je vyčlenených 177 503 eur. Hlavným organizátorom osláv je ministerstvo zahraničných vecí, ktoré na celý rad podujatí získalo tieto zdroje z Európskej komisie.

28.04.2014 13:00
diplomati, EÚ, Európska únia Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Sláviť sa bude v uliciach hlavného mesta Bratislavy 30. apríla, v Banskej Bystrici 7. mája, v Košiciach 9. mája a v Žiline 16. mája. Z celkového rozpočtu predstavujú náklady na oslavy v mestách sumu 89 900 eur. Cena sa vysúťažila vo verejnom obstarávaní.

Na Hlavnom námestí v Bratislave Informačná kancelária Európskeho parlamentu avizuje účasť šéfa europarlamentu Martina Schulza, podpredsedu eurokomisie Maroša Šefčoviča, ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, primátora Milana Ftáčnika a župana Pavla Freša.

Oslavy sú spojené aj s informačnou kampaňou k voľbám do europarlamentu, ktoré sa uskutočnia 24. mája. Návštevníci sa budú môcť pýtať v informačnom stánku na veci súvisiace s voľbami. Na Slovensku chodí k eurovoľbám najmenej ľudí v celej únii. V roku 2004 ich bolo necelých 17 percent a v roku 2009 takmer 20 percent. Na podujatí v Bratislave čakajú na ľudí rôzne ceny, ktoré môžu vyhrať v interaktívnych súťažiach. Pripravené sú aj hudobné vystúpenia skupín Katarzia, Le Payaco a speváčky Jany Kirschner. V predvečer výročia vstupu do EÚ sa uskutoční v historickej budove SND v Bratislave galapodujatie pre 540 pozvaných hostí. Spolu so šéfom europarlamentu Martinom Schulzom by mal byť prítomný aj predseda Európskej rady Herman Van Rompuy a ďalší predstavitelia politického, spoločenského a kultúrneho života, ktorí sa zaslúžili o vstup do únie. Oslavy by mali vyvrcholiť veľkým ohňostrojom.

Podľa politológa Michala Horského by sa mohol vypočítať celý rad konkrétnych úspechov, ale aj problémov, ktoré Slovensku priniesla desaťročná prítomnosť v EÚ. „Nad všetkými však vyčnieva fakt, že Slováci nadobudli novú sebaúctu a vedomie vlastných schopností a isté uspokojenie s dôstojnou existenciou štátu v rodine európskych krajín,“ uviedol Horský.

Pri príležitosti vstupu do EÚ navštívi v pondelok Bratislavu šéf Európskej komisie José Manuel Barroso. Prijme ho premiér Robert Fico. Barroso na Ekonomickej univerzite dostane titul doctor honoris causa.

Slovensko sa stalo členskou krajinou EÚ 1. mája 2004 spoločne s Cyprusom, Českom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maltou, Maďarskom, Poľskom a Slovinskom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #José Manuel Barroso