Slováci by v eurovoľbách mali ísť voliť, nabáda Barroso

Slováci by si koncom mája mali nájsť čas a mali by sa zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu, vyhlásil v pondelok predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ktorý je na návšteve Slovenska. "Bolo by naozaj výborné, keby prostredníctvom tohto hlasovania Slováci ukázali, že naďalej majú záujem o otázky EÚ," uviedol šéf Komisie po rokovaní s premiérom Robertom Ficom.

28.04.2014 15:45
José Manuel Barroso, Robert Fico Foto: ,
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a premiér Robert Fico počas brífingu po podpise Memoranda o porozumení o technických aspektoch realizácie reverzných dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu.
debata (73)

Barroso zároveň zablahoželal všetkým obyvateľom Slovenska k 10. výročiu vstupu našej krajiny do EÚ.

„Slovensko v rámci krajín Vyšehradskej štvorky urobilo najväčší pokrok v dorovnávaní (únijnej životnej úrovne), hrubý domáci produkt na obyvateľa sa zvýšil na 76 percent únijného priemeru v roku 2012 z 57 percent v roku 2004. Je to konkrétny dôkaz výhod, ktoré prináša Európska únia,“ povedal Barroso po stretnutí s premiérom Robertom Ficom.

Barroso je presvedčený, že Slovensko má pred sebou aj ďalšie úspechy. Fica ubezpečil o jeho osobnej podpore ako aj podpore zo strany Európskej komisie.

Barroso sa podľa premiéra ukázal ako predseda Európskej komisie, ktorý je nestranný a ktorému záleží na rozvoji všetkých členských štátov EÚ.

„Chcem vás ubezpečiť, že Slovenská republika je proeurópsky orientovaná krajina, kde relevantné politické strany majú konsenzus v zásadných otázkach zahraničnej politiky,“ poznamenal Fico. Slovensko je podľa neho krajinou, ktorá chce byť dôveryhodným partnerom únie.

Prezident Ivan Gašparovič v pondelok José Manuelovi Barrosovi udelil jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní.

Barroso vystúpi aj na univerzite

Predsedu Európskej komisie, ktorý do Bratislavy pricestoval práve pri príležitosti okrúhleho výročia vstupu našej krajiny do EÚ, v pondelok ešte čaká vystúpenie na pôde Ekonomickej univerzity s prednáškou na tému Slovensko v srdci Európy. Univerzita mu udelí titul doctor honoris causa.

Slovensko sa súčasťou EÚ stalo 1. mája 2004 spolu s ďalšími deviatimi krajinami.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Robert Fico #José Manuel Barroso