Prezident vymenoval dvanásť nových sudcov

Prezident Ivan Gašparovič dnes vymenoval dvanásť sudcov bez časového obmedzenia. Je medzi nimi aj sudkyňa Katarína Krochtová, ktorá mieri na Okresný súd Bardejov. Výberové konanie na toto sudcovské miesto vyhrala v čase, keď súdu predsedal jej brat.

29.04.2014 13:35
Ivan Gašparovič, sudcovia, vymenovanie Foto: ,
Dvanásť nových sudcov bez časového obmedzenia počas čakania na akt slávnostného vymenovania.
debata (11)

Toho medzičasom odvolal minister spravodlivosti z funkcie. Meno brata Krochtovej sa prednedávnom skloňovalo v médiách. Generálna prokuratúra žiadala o vydanie teraz už odvolaného predsedu bardejovského súdu na trestné stíhanie. Sudca bol podozrivý z ublíženia na zdraví a výtržníctva.

Ústavný súd však 23. apríla na neverejnom zasadaní nedal súhlas na jeho trestné stíhanie. Plénum ÚS totiž nedosiahlo nadpolovičnú väčšinu potrebnú na uznesenie, návrh sa v takom prípade zamieta.

Na Okresnom súde Bratislava I. bude pôsobiť Jana Janics Bajánková, dcéra predsedníčky občianskoprávneho kolégia a sudkyne Najvyššieho súdu SR Jany Bajánkovej. Tá kandiduje na post predsedníčky najvyššieho súdu, nominoval ju minister spravodlivosti Tomáš Borec a traja členovia súdnej rady.

Prezident vymenoval za sudkyňu aj Viktóriu Bagala Vrábelovú (Okresný súd Levice), Miroslavu Korbašovú (Okresný súd Martin), Zuzanu Kotríkovú (Okresný súd Prievidza), Michaelu Kotusovú Hucovú (Okresný súd Košice II), Martinu Líškovú (Okresný súd Topoľčany), Silviu Majkutovú Lesňákovú (Okresný súd Liptovský Mikuláš), Vieru Malinowskú (Okresný súd Malacky), Gabrielu Repkovú (Okresný súd Považská Bystrica), Karola Riháka (Okresný súd Bratislava IV) a Adrianu Šimkovú (Okresný súd Malacky).

Novovymenovaná sudkyňa Okresného súdu Prievidza... Foto: SITA, Ján Slovák
Ivan Gašparovič, sudcovia Novovymenovaná sudkyňa Okresného súdu Prievidza Zuzana Kotríková a prezident Ivan Gašparovič počas slávnostného vymenovania 12 nových sudcov.

„Vaším sľubom ste predurčili svoju budúcnosť, ktorá nebude ľahká," povedal prezident Gašparovič. Novým sudcom pripomenul náročnosť výkonu sudcovského povolania. „Budete rozhodovať o problémoch obyčajných ľudí o ich budúcnosti, o fungovaní podnikov; aj o tom, či štát bude ekonomicky prosperovať – to všetko závisí na vašom rozhodnutí.“

Hlava štátu zdôraznila nevyhnutnosť rešpektovania ústavy, zákonov, medzinárodných dohôd, ale predovšetkým rešpektovaním osobného pocitu zodpovednosti. Prezident pripomenul aj pretrvávajúcu nedôveru verejnosti v slovenskú justíciu a jej nedobrú povesť, pričom ako riešenie odporúčal novovymenovaným sudcom dodržiavanie sľubu, ktorý zložili pri preberaní vymenovacieho dekrétu.

Karol Rihák za novovymenovaných sudcov vyslovil záväzok, že funkciu sudcu budú vykonávať nielen v súlade s ústavou Slovenskej republiky a zákonmi, „ale najmä s citom pre spravodlivosť, dobro a zákonnosť“.

O vymenovaní sudcov informovala kancelária prezidenta na jeho webstránke.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #prezident #sudcovia #Ivan Gašparovič