10 rokov v EÚ je úspešným príbehom, tvrdí Fico s Dzurindom

Premiér Robert Fico (Smer) sa so svojím predchodcom Mikulášom Dzurindom (SDKÚ) zhodli, že 10 rokov Slovenska v Európskej únii je úspešným príbehom. "Patríme ku štátom, ktoré najlepšie využili potenciál, čo EÚ prináša," povedal šéf sociálnych demokratov.

01.05.2014 15:20
Dzurinda, Fico Foto: ,
Robert Fico a Mikuláš Dzurinda na archívnej fotografii.
debata (68)

Krajina podľa neho nemá inú alternatívu ako členstvo v únii. Do budúcnosti predpokladá Fico ešte väčšie zbližovanie únie a je podľa neho v životnom záujme Slovenska sa na týchto procesoch zúčastňovať. Vyhlásil to v diskusnej relácii na prvom programe RTVS pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.

Červenou čiarou je však podľa neho myšlienka schvaľovania štátnych rozpočtov v Bruseli. Dzurinda si myslí, že možný je aj scenár tzv. „viacrýchlostnej Európy“. „Keď niekto nestíha, necháme ho bežať svojím tempom.“ S tým súhlasí aj Fico, podľa ktorého môžeme niečo podobné registrovať aj v súčasnosti, keď niektoré členské štáty sú v eurozóne a iné nie. Dzurinda do budúcnosti neočakáva viac alebo menej únie, dôležité je podľa neho rozvíjať spoluprácu.

Obaja politici sa zhodli aj na význame peňazí z európskych fondov pri rozvoji krajiny. Na margo možnej korupcie pri ich čerpaní Fico vyhlásil, že financie vždy lákali podvodníkov a je na každej vláde, ako sa s týmto problémom vyrovná. „Eurofondy sú nenahraditeľné peniaze“ povedal. Podľa premiéra je v prípade Slovenska tiež dôležité, že pro-európsky kurz je napriek iným názorovým rozdielom zhodou všetkých štandardných politických strán.

Nová studená vojna by poškodila všetkých, tvrdí Dzurinda

Nová studená vojna medzi Ruskom a Západom by poškodila všetkých. Vyhlásil to Mikuláš Dzurinda Dzurinda v nej diskutoval s premiérom Robertom Ficom

„Musíme jasne povedať Ukrajine, že ak splní všetky podmienky, je v EÚ vítaná,“ povedal Dzurinda. Podľa neho v prípade Ukrajiny treba pochopiť aj pohnútky Ruska, Západ a Európa by si však mali určiť červené línie, za ktoré neustúpia.

Podľa premiéra Fica je v súčasnosti Ukrajina nefunkčným štátom, ktorý by veľmi bolelo, ak by chcel splniť pravidlá na vstup do únie. Zároveň sa vyslovil proti prísnym ekonomickým sankciám voči Rusku. „Mám hrôzu zo sankcií voči Rusku,“ povedal Fico, podľa ktorého by sankcie mali negatívny dopad na slovenskú ekonomiku. „Hrozila by nám strata polovice hospodárskeho rastu,“ vyhlásil.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Mikuláš Dzurinda #10 rokov Slovenska v EÚ