Burian: Kaníkove zmeny alternujú to, čo už bolo vymyslené

O malej rómskej reforme, ktorú do parlamentu predkladajú predstavitelia opozície, sa bude ešte rokovať. "Určite by takáto vec mala mať celospoločenskú dohodu," uviedol v relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

03.05.2014 16:05
Jozef Burian Foto: ,
Jozef Burian.
debata (10)

Štátny tajomník priamo neodpovedal na to, či vládna strana Smer zmeny podporí. Návrh do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ Ľudovít Kaník a Viliam Novotný a poslanec za OĽaNO a vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. Bez podpory Smeru novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi v parlamente neschvália. „To, čo pán Kaník hovorí, je síce pekné, ale v konečnom dôsledku v rokoch 2010, 2011 táto opozícia, ktorá vtedy bola koalíciou, neurobila zhola nič. Napriek tomu ide alternovať niečo, čo v skutočnosti už bolo vymyslené,“ povedal Burian.

Štátny tajomník ministerstva práce dodal, že za rómsku reformu je ako splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity zodpovedný Peter Pollák. „Pokiaľ sa týka návrhu, ktorý sa budú týkať hmotnej núdze, určite sa stretneme aj s opozičnými poslancami konkrétne s pánom Kaníkom, lebo časť týchto návrhov je vlastne preložením návrhov, ktoré máme my inkorporované možno nejako inak v zákonoch,“ povedal.

Ako príklad uviedol podporu tých, ktorí si nájdu prácu za minimálnu mzdu. Poslanec Kaník naznačil, že pri rokovaniach je ochotný robiť kompromisy. „Som ochotný hovoriť o všetkom,“ uviedol. Základným princípom predkladaných zmien je podľa Kaníka podpora pracujúcich aj za minimálnu mzdu, aby sa mali finančne lepšie. „Tu treba jednoznačne povedať, že za dva roky vlády Smeru sa nezmenilo nič predovšetkým v systéme, ktorý vedie k tomu, že neoplatí sa pracovať pre nízkozarábajúcich ľudí, že stále sa oplatí fungovať na báze trvalého poberania sociálnych dávok,“ povedal dnes Kaník. Označil to za „absolútne zlyhanie vládnej politiky“.

Splnomocnenec vlády Pollák hovorí, že sa mu v tomto prípade nepozdáva pojem reforma, lebo tá by musela byť širšia, nemala by sa týkať len sociálneho systému, ale aj zamestnania, vzdelania či zdravia.

Na otázku, kde je jeho plánovaná komplexná systémová reforma, uviedol, že sa za rok a pol urobilo mnoho opatrení, ktoré pomáhajú situáciu riešiť. „Viem, že by verejnosť chcela za rok a pol vidieť zázraky v rómskych komunitách, žiaľ, 22 rokov sa táto téma nejak systémovo neriešila. Dvadsaťdva rokov si politici kupovali zmier v podstate sociálnymi dávkami v rómskych komunitách. Očakávať teda, že zo dňa na deň urobíme zásadné zmeny aj v súvislosti s postavením rómskej komunity, nie je namieste,“ povedal.

Kaník, Pollák a Novotný navrhujú v novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi zmeny vo viacerých oblastiach. Rodičovský príspevok by sa mal zvýšiť na 230 eur, ale len pre pracujúce rodiny. Ak aspoň jeden z rodičov štyri roky pred vznikom nároku na rodičovský príspevok nepracoval aspoň 270 dní, dostanú rodičovský príspevok znížený o 35 percent, teda 149,50 eura.

Navrhujú tiež meniť vyplácanie príspevku za školskú dochádzku, kritériá na školskú dochádzku by sa mali sprísniť. Nárok na príspevok by nemali mať rodičia, ak žiak bude mať viac ako sedem vymeškaných neospravedlnených hodín mesačne. Kaník tiež v novele navrhuje zmeniť princíp, podľa ktorého sú nepracujúci páchatelia priestupkov nepotrestateľní. Tí by mali povinnosť trest za svoj priestupok odpracovať. Navrhuje tiež, aby sa tresty za neplnoletých páchateľov priestupkov prenášali na rodičov. Poslanec za SDKÚ-DS sa zhodol s vládnym splnomocnencom pre Rómov aj na rýchlom odstraňovaní nových čiernych stavieb, ktoré budú postavené na cudzích pozemkoch.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Jozef Burian