Na Bradle spomínali na generála Štefánika

Pietna spomienka venovaná pamiatke generála Milana Rastislava Štefánika sa konala v sobotu na Bradle, kde je aj Štefánikova mohyla.

03.05.2014 16:26
bradlo, mohyla Foto: ,
Prezident SR Ivan Gaššparovič (v strede) počas príhovoru na spomienkovej slávnosti na Bradle pri príležžitosti 95. výročia tragickej smrti gen. M. R. ŠŠtefánika.
debata (4)

Ten tragicky zahynul pred 95. rokmi neďaleko Ivanky pri Dunaji pri návrate do vlasti. Na pietnej spomienke sa dnes zúčastnili aj prezident SR a hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR Ivan Gašparovič a minister obrany Martin Glváč.

Prezident vo svojom príhovore zdôraznil, že generál Štefánik bol osobnosťou. „Pracoval zo všetkých síl na uskutočnení svojich ideálov. Za ich naplnenie bojoval na mnohých frontoch – vedeckom, diplomatickom ale aj vojenskom,“ uviedol prezident. Slovenská spoločnosť má podľa neho povinnosť rozvíjať odkaz, ktorý nám Milan Rastislav Štefánik zanechal.

„Dnes jeho pôvodné myšlienky dozrievajú v suverénnom, demokratickom a právnom štáte, v Slovenskej republike,“ dodal. Podľa šéfa rezortu obrany dal Štefánik veľa nielen Slovensku, ale aj medzinárodnému spoločenstvu. "Je našou povinnosťou pripomínať si ho, pretože či už jeho politická, alebo diplomatická kariéra môžu byť vzorom aj pre dnešnú dobu,“ uviedol Glváč.

Ministerstvo obrany SR si pamiatku Milana Rastislava Štefánika pripomenie aj výstavou venovanou jeho životu. Súčasťou expozície bude aj fragment tváre sochy generála Štefánika, ktorý sa po 60. rokoch vracia do Bratislavy.

Pôvodnú bronzovú sochu českého sochára Bohumila Kafku v čase komunizmu odstránili spred bratislavskej Reduty a zachovalo sa iba torzo jej tváre, ktoré bolo roky ukryté v depozitári Slovenskej národnej galérie vo Zvolene. Na základe variantov pôvodnej sochy vytvorili jej kópiu, ktorá je v súčasnosti dominantou námestia pred novou budovou SND. Šéf rezortu obrany otvorí výstavu v pondelok 5. mája v Primaciálnom paláci.

Výročie tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika si dnes pripomína aj SDKÚ. „Gen. Milan Rastislav Štefánik bol významnou osobnosťou, veľkým Slovákom a zároveň Európanom. Európa mu bola blízka, vnímal ju ako jednotu v rôznosti. V kontexte nedávnych osláv 10. výročia vstupu SR do Európskej únie a blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu, pre nás má jeho odkaz o to naliehavejší tón,“ uvádza sa v spoločnom vyjadrení predsedu strany Pavla Freša, podpredsedu Ivana Štefanca a poslanca Európskeho parlamentu Eduarda Kukana.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #M. R. Štefánik