Sestrám v malých nemocniciach zvýšia platy

Niektorým sestrám v menších regionálnych nemocniciach zvýšia platy o dve percentá. Vyššie mzdy by si mali nájsť už v májovej výplate. O koľko eur si prilepšia, ešte sa zatiaľ ešte nevie. Podľa komory sestier to bude asi len o desať eur.

05.05.2014 12:00
debata
Anton Szalay Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Anton Szalay Anton Szalay

Okrem sestier dostanú viac aj ďalší zamestnanci nemocníc. Zvýšenie sa nebude týkať lekárov a sestier, ktoré sú odmeňované podľa zákona č. 62/2012 o minimálnych mzdových nárokoch, ktorý Ústavný súd označil za neplatný. Napriek tomu sestry dostávajú mzdy, ako by platil.

Na zvýšení platov pre pracovníkov regionálnych nemocníc sa pred pár dňami dohodla Asociácia nemocníc Slovenska, ktorá združuje asi 60 menších nemocníc, a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Spoločne odsúhlasili dodatok ku kolektívnej zmluve, ktorý hovorí o dvojpercentnom náraste miezd.

„S asociáciou nemocníc sme sa dohodli, že sa bude zvyšovať základná zložka mzdy o dve percentá všetkým pracovníkom, to znamená zdravotníckym aj nezdravotníckym, okrem lekárov a niektorých sestier. O koľko presne to bude, si musí vypočítať každá nemocnica za svojich zamestnancov,“ uvádza šéf Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Ten tvrdí, že pôvodne žiadali 5-percentné valorizovanie miezd, ako to bolo upravované vlani v marci. „Dve percentá nepovažujeme za dostatočné riešenie, ale aspoň nejaké navýšenie sme vybojovali. Máme tiež informáciu, že sa nemocnice dohodli na úprave výkonov so zdravotnými poisťovňami, takže dvojpercentné zvýšenie by nemalo byť pre nemocnice problémom,“ dodáva šéf zdravotníckych odborov.

Ďalším bodom, ktorý sa podarilo odborárom aj asociácii dohodnúť, je, že sestry by už nemali mať delené úväzky. Dnes je sestra čiastočne administratívnou pracovníčkou aj sestrou.

Dodatky s delenými úväzkami k pracovnej zmluve ešte pred dvoma rokmi niektoré sestry nepodpísali, a tak dostali výpovede. Obrátili sa na súd a ten im dal za pravdu.

Riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc hovorí, že dohoda o zrušení delených úväzkov ho prekvapila: „Dva roky poukazujeme na to, že delené úväzky sestier sú nezákonné a odrazu sa to dalo zmeniť nejakou dohodou asociácie s odbormi? Je to dosť divne, keď sme na to poukazovali my, vtedy sa nič nedialo.“

Čo sa týka navyšovania miezd sestrám, nie je možné podľa Laurinca odhadnúť, koľko eur budú dve percentá. „Keďže vieme, že sestry nemajú platy podľa neplatného zákona 62 o mzdách, to znamená, že nemajú ani minimálny základ 640 eur, predpokladám, že dostávajú pod 600 eur a menej. Tie dve percentá to bude navýšenie približne o desať eur,“ uvádza Laurinc.

Dodatok ku kolektívnej zmluve ešte musia podpísať Asociácia nemocníc Slovenska aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb. Rada asociácie nemocníc splnomocnila na podpis dodatku prezidenta Mariána Petka. Podľa zdravotníckych odborárov by sa tak mohlo stať tento týždeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #výplata #zdravotná sestra