Tohtoročný Dúhový pride bude skôr protestom ako oslavou

Pre netradičné heslo sa tento rok rozhodli organizátori pochodu za práva ľudí s homosexuálnou orientáciou. Vyzývajú ľudí, aby 28. júna prišli podporiť inakosť aj so svojimi rodinami. Podľa organizátorky Romany Schlesinger sa totiž od posledného pochodu situácia v krajine v oblasti ľudských práv výrazne zhoršila nielen pri homosexuáloch.

05.05.2014 12:30
debata (85)

Podľa Schlesigner sa bude piaty ročník od tých predchádzajúcich líšiť. „Vieme a cítime, že to už nie sme len my, LGBTI ľudia, ale že sú to aj všetky ostatné rodiny slobodných matiek, otcov, rozvedených či ovdovených ľudí, rovnakopohlavných párov s deťmi či bez nich, rodiny s osvojenými deťmi, ktoré sú dnešnou rétorikou poškodzovaní a znevažovaní,“ vysvetľuje.

Organizátori chcú ukázať, že každá rodina bez ohľadu na to, kto ju tvorí, má právo na rovnaké postavenie v spoločnosti a ochranu štátom.

To, že situácia v ľudských právach sa u nás nevyvíja dobre, dokazujú podľa Schlesinger viaceré udalosti. „Víťazstvo Mariána Kotlebu otvorene sa hlásiaceho k extrémistickým myšlienkam v banskobystrickej župe, pastiersky list biskupov Slovenska, v ktorom nás označili za aktérov kultúry smrti, či to, že naplnenie túžob párov rovnakého pohlavia po právnom uznaní sa považuje za hrozbu pre existenciu národa,“ vymenúva.

Napätie v komunite podľa nej vyvoláva aj snaha vládneho Smeru s opozičným KDH uzákoniť v ústave inštitút manželstva ako výlučného zväzku muža a ženy.

V porovnaní so štvrtým ročníkom, keď boli súčasťou pochodu alegorické vozy a bol skôr oslavou inakosti, bude tento protestným.

„Tento rok bude Pride podčiarkovať svoj ľudskoprávny rozmer a bude skôr protestným zhromaždením ako oslavou. Nakoniec o novele ústavy zavádzajúcej zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia budú poslanci rozhodovať v týždni pre pochodom,“ vysvetľuje Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

V čase pochodu by už mala byť hotová aj celoštátna stratégia podpory a ochrany ľudských práv. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý ju má na starosti, jej prijatie oddialil takmer o rok, aby sa k nej mohla uskutočniť celonárodná diskusia. Konzervatívnym hnutiam a katolíckym biskupom sa totiž nepáčilo, že v nej majú byť zahrnuté aj práva homosexuálov.

Macko dúfa, že vo finálnej podobe stratégie sa prejaví vyspelosť nášho štátu. „Minimálny prínos stratégie by mal tvoriť záväzok vlády prijať opatrenia na odstraňovanie predsudkov, zvyšovanie povedomia o právach LGBTI ľudí a uplatňovanie antidiskriminačného zákona v praxi,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #dúhový pride #LGBTI+