Soláriá budú opaľovať pomalšie. Môžu za to prísnejšie limity

Kto chce mať hnedú pokožku ešte pred letom, musí počítať s tým, že v soláriu sa tak rýchlo neopáli. Už päť dní totiž na Slovensku platia prísnejšie limity pre žiariče, to znamená, že soláriá by mali byť menej výkonné a slabšie opaľovať. Dôvodom sú stúpajúce počty mladých ľudí s rakovinou kože. Nárast vzniku melanómu pred 30. rokom života zaznamenali epidémiológovia až u 75 percent z nich.

05.05.2014 14:30
solárium, opaľkovanie Foto:
Podľa odborníkov pribúdajú dôkazy, že aj UV žiarenie používané v soláriách môže poškodiť kožu a zvýšiť riziko kožných nádorov.
debata

Prísnejšie požiadavky na úpravu zariadení upravuje novelizovaná vyhláška ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia starostlivosti o ľudské telo. Podľa nej nesmú žiariče vysielať žiarenie presahujúce 0,3 watty na štvorcový meter.

Podnikateľov, ktorí nedodržia tieto normy, budú môcť hygienici už aj pokutovať. Ak zistia nedostatky, prevádzkovateľom hrozia pokuty od 195 až do 16-tisíc eur.

„Soláriá ponúkajú ľuďom umelé opaľovanie, ktoré sa často považuje za veľmi účinné a neškodné. Tento názor spochybňujú pribúdajúce dôkazy o tom, že aj UV žiarenie používané v soláriách môže poškodiť kožu a zvýšiť riziko kožných nádorov,“ uvádza úrad hlavného hygienika.

Ani táto vedomosť však mnohých od návštevy soláriá neodrádza. Patrí k nim aj Bratislavčanka Marína (34): „Chodím do solária už desať rokov. Samozrejme, nikdy nejdem na viac ako 10 minút a iba raz za dva týždne. Chodím tam preto, lebo mám čierne vlasy a bledú pokožku. Keď som tmavšia, vyzerám lepšie, aj sa lepšie cítim. Viem, že solárium môže škodiť, ale každý pozná svoje telo a mal by vedieť, kde sú jeho hranice.“

Ivana (23) sa už v soláriu spálila, napriek tomu tam chodieva naďalej. „Páči sa mi hnedá pokožka a do solária začnem chodiť ešte predtým, ako sa začne leto. Navyše mi solárko pomáha aj zdravotne, zmiznú mi po zime vyrážky. Prvýkrát nechám umelé svetlo pôsobiť iba 5 minút, potom postupne po jednej minúte zvyšujem. Nemám obavu zo vzniku rakoviny,“ dodáva Ivana.

Dermatologička Ružena Sochorová z Lekárskej kozmetiky Life Style v Bratislave upozorňuje, že opaľovanie sa v soláriu je nebezpečné. Pôsobenie UVA žiarenia spôsobuje rýchlejšie starnutie kože a vznik vrások a pigmentácií. "UVB žiarenie je nebezpečné pre vznik nádorov kože, najmä melanómu,” vysvetľuje Sochorová.

Melanóm je podľa lekárky najťažší typ rakoviny na koži. Je potrebné ho rýchlo diagnostikovať a odstrániť, pretože sa veľmi rýchlo šíri, metastázuje. „Metastázujúci melanóm je považovaný za nevyliečiteľný, aj keď sa v poslednom čase ukazuje nádej v podobe biologickej liečby,“ hovorí Sochorová. Táto však nie je vhodná pre každý typ melanómu.

Okrem tejto liečby sa využíva tiež rádioterapia, chemoterapia, aplikácia cytostatík priamo do nádoru.

Každý prevádzkovateľ solárneho štúdia si musí podľa Michaly Butvínovej zo spoločnosti Ergoline, ktorá predáva aj prevádzkuje solária po celom Slovensku, vyžiadať na Úrade verejného zdravotníctva meranie, podľa ktorého sa určí, či trubice vyhovujú novej norme.

„Tento mesiac by už malo mať každé solárne štúdio tieto merania spravené, prípadne už objednané trubice podľa novej normy,“ uvádza.

Soláriá podľa nej navštevujú rôzne vekové skupiny, sú to mladí od 18 rokov, ale aj šesťdesiatnici či sedemdesiatnici. „Tí starší chodia najmä kvôli vitamínu D, ale aj kvôli tomu, že ľuďom chýba slnko a solárium je akási náhrada slnka,“ vysvetľuje dôvody.

Ak to človek podľa nej nepreháňa, solárium by mu nemalo uškodiť. „Navyše prevádzkovateľ solária musí mať vypísané podmienky, za akých sa môže klient slniť, ako aj vyškolený personál,“ tvrdí.

Podľa Martina Mateja, konateľa spoločnosti Golden Tan, ktorá je tiež dovozcom solárií a prevádzkovateľom solárnych štúdií, Slovensko prichádza s novými pravidlami neskoro. Podľa neho prísnejšia norma platí v Európe už od roku 2007, takže na Slovensko dováža soláriá, ktoré už spĺňajú tieto normy.

„Európska únia uzákonila, že všetci výrobcovia solárií musia už od roku 2007 vyrábať také prístroje, ktoré spĺňajú túto normu. U nás chýbal zákon, ktorý by to aj kontroloval a pokutoval tých, ktorí to nechceli používať,“ vysvetľuje Matej. Je zástancom rozumného opaľovania v soláriu, teda nie viac ako 50-krát do roka.

Tí, čo prevádzkujú solária s vyššími hodnotami, ako upravuje vyhláška, nebudú musieť meniť celé prístroje, iba trubice. Investícia je podľa Mateja od 600 do 2 000 eur, podľa typu solária. Samotné solárium stojí od 5-tisíc do 40-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #melanóm #opálenie #solárium