Rektor Katolíckej univerzity sa vzdal funkcie

Rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) Tadeusz Zasępa končí vo funkcii. Rektor svoju rezignáciu oznámil v dnešnom liste, ktorý adresoval Konferencii biskupov Slovenska, akademickému senátu, veľkému kancelárovi univerzity, košickému arcibiskupovi - metropolitovi Bernardovi Boberovi a ministrovi školstva.

05.05.2014 13:00
debata (5)

V úrade je Zasępa šesť rokov a druhé funkčné obdobie. K 31. máju sa svojej funkcie vzdáva. „… dozrela situácia na to, aby som po šiestich akademických rokoch v službe rektora KU vyhlásil, že už ďalej nemôžem byť rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku,“ uvádza sa v liste Zasępu.

Ako dodáva, má na to niekoľko dôvodov. V liste okrem iného píše, že „senát univerzity (a tiež senát pedagogickej fakulty) ignorovali výsledky vnútornej kontroly na Pedagogickej fakulte KU, ktoré boli potvrdené aj nezávislým audítorom, a neboli ochotné akceptovať vyvodenú zodpovednosť, čím sa usilovali legalizovať nezákonné konanie". Rozpory medzi Zasępom a senátom trvajú už dlhšie.

Ako rektor uvádza v liste, funkcie sa vzdáva aj po udalostiach na zasadnutiach Akademického senátu KU, „keď bola bezdôvodne odvolaná podpredsedníčka – zastupujúca predsedníčka senátu, kde dlhodobo namiesto práce pre KU boli uskutočňované ataky na rektora, vďaka čomu sa nezačne uskutočňovať po rokoch príprav akreditované vzdelávanie v odbore právo a kanonické právo na KU“.

Akademický senát univerzity v piatok mimoriadne zasadne, aby zvolil povereného rektora, informovala o tom predsedníčka senátu Ľudmila Krajčíriková.

Rektorovi tiež prekáža, že senát viackrát nerešpektoval kompetencie a rozhodnutia zriaďovateľa univerzity – Konferencie biskupov Slovenska, ktorú reprezentuje veľký kancelár. Spôsoby na univerzite rektor podľa vlastných slov „nevie akceptovať a je presvedčený, že nebudú akceptované ani verejnosťou, ani medzinárodnou komunitou, zvlášť katolíckou“.

V liste Zasępa žiada Akademický senát KU, aby predložil ministrovi školstva návrh na odvolanie z funkcie rektora.

„Mrzí ma, že nebudem môcť dokončiť začatú prácu, optimalizovať procesy riadenia, zabezpečiť úplné financovanie realizovaných prác a uskutočniť ďalšie plánované rozvojové projekty v spolupráci s ohlásenými štedrými donormi," píše rektor. Zároveň sa poďakoval Konferencii biskupov Slovenska, študentom, učiteľom a všetkým pracovníkom univerzity za spoluprácu a podporu.

Medzi rektorom a senátom trvajú rozpory už dlhšie. Akademický senát Katolíckej univerzity v Ružomberku schválil 18. decembra minulého roka návrh na odvolanie rektora. Za odvolanie hlasovalo 15 z 18 prítomných senátorov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal, informovala vtedy Ľudmila Krajčíriková.

V prípade Katolíckej univerzity v Ružomberku ide o konfesijnú verejnú vysokú školu, a teda pri nej platia trochu odlišné pravidlá ako pri verejných vysokých školách. Aby sa návrh na odvolanie rektora dostal k ministrovi školstva, ktorý ho potom predloží prezidentovi, musí ešte s návrhom akademického senátu súhlasiť veľký kancelár univerzity, košický arcibiskup Bober. Ten však vtedy s návrhom nesúhlasil.

Hovorca univerzity Vladimír Buzna ešte v decembri uviedol, že rektor Zasępa neuvažuje o odstúpení z funkcie. Podľa neho skutočnými dôvodmi, prečo Akademický senát KU schválil návrh na odvolanie rektora, je to, že rektor dlhodobo upozorňoval na závažné ekonomické pochybenia na pedagogickej fakulte.

Predsedníčka Akademického senátu Ľudmila Krajčíriková, ktorá zároveň pôsobí na pedagogickej fakulte, zas v decembri tvrdila, že chyba je na strane rektora, ktorý podľa nej neraz odmietal uznesenie senátu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rezignácia #Katolícka univerzita v Ružomberku #Tadeusz Zasepa