Viliama M. zbavili obvinenia v kauze lúpeže

Krajská prokuratúra v Trenčíne zbavila obvinenia Viliama M. a Štefana B. v kauze lúpeže v Topoľčanoch z roku 1996.

05.05.2014 17:13
debata (3)

Stíhanie voči dvojici zastavili pre premlčanie skutku. „Trestné stíhanie proti obom obvineným je premlčané a teda neprípustné,“ uviedol krajský hovorca prokuratúry Marián Sipavý. Ako dodal, rozhodnutie ešte nie je právoplatné, môžu byť podané sťažnosti. Na zvrat v kauze upozornila na svojom blogu novinárka Júlia Mikolášiková.

V tejto kauze boli obvinení Viliam M., Štefan B. a tiež Karol M., ktorý je v Belize. Karola M. vylúčili na samostatné konanie, v jeho prípade stíhanie zatiaľ nezastavili. Trojicu obvinili z lúpeže minulý rok v lete, ale po dvoch týždňoch topoľčianska prokuratúra obvinenie zrušila. Ako píše Mikolášiková na blogu, toto rozhodnutie však v októbri 2013 námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky v zastúpení generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára zrušil a nariadil, aby sa vo veci opäť konalo. Prípad zároveň odňali topoľčianskej prokuratúre a dali ho dozorovať Krajskej prokuratúre Trenčín.

Spomínanú trojicu pôvodne obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry za trestný čin lúpeže a porušovania domovej slobody. Prepadnutie sa podľa denníka Nový Čas stalo v januárový večer v roku 1996. Do rodinného domu v Topoľčanoch sa údajne vlámali dvaja muži. Paralyzérom zaútočili na dcéru majiteľov domu a pýtali sa jej, kde majú ukryté peniaze. Skrýšu vraj prezradila, lebo ju jeden z chlapov začal obchytkávať. Zo skrýše v spálni údajne vzali 800-tisíc korún (26 555 eur).

Viliam M., Štefan B. a Karol M. boli istý čas obvinení aj v prípade zavraždenia mafiána Petra Čongrádyho, výpoveď kľúčového svedka sa však ukázala ako nepravdivá a momentálne za túto vraždu stíhajú už novú štvoricu mužov. Viliam M. je momentálne vo väzbe pre obvinenie v prípade vraždy Jozefa Gudábu, toho zabili v Bojnej v okrese Topoľčany v roku 2003. Karol M. sa zdržiava v stredoamerickom štáte Belize, obvinený je v kauze vraždy mladej ženy a chlapca z roku 2004, ktorá sa stala v Moste pri Bratislave a tiež v ďalších prípadoch vrážd.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #súd #Viliam M.